Word je ziek van kou?
Video
Word je ziek van kou?
Laatste update: 17-10-2024
Mensen zeggen vaak: niet zonder jas naar buiten, anders word je ziek. Toch word je van de kou zelf niet ziek. Wel kan je sneller ziek worden in de winter. Dit komt omdat we ons huis dan minder goed ventileren.
Redacteur: Manon Vonkeman
Merel Udink studeerde Geschiedenis en Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam. Voor NPO Kennis doet ze research voor explainers en prestenteert ze. Verder is ze producer, presentator en redacteur bij Andere Tijden (NTR).
Griep- en verkoudheidsvirussen verspreiden zich door hele kleine waterdruppels in de lucht. Wanneer je uitademt, niest of hoest kunnen die virusdeeltjes door de kamer verplaatsen. Zo kunnen ze naar iemand anders toe reizen en diegene besmetten. En dat kan zowel bij koude als warme temperaturen gebeuren.
Kou kan dus geen griep of verkoudheid veroorzaken. Wel zie je vaak dat er meer mensen verkouden worden of griep krijgen in de winter. Dat heeft alleen niet direct te maken met de kou, maar vooral met ventilatie.
In de zomer gaan de meeste mensen meer naar buiten en staan je ramen en deuren vaker open. Hierdoor waait het lekker door. Terwijl mensen in de winter juist veel binnen zitten en er alles aan doen om die koude lucht buiten te houden. Daarom houd je je ramen en deuren waarschijnlijk zoveel mogelijk dicht. Hierdoor zijn onze huizen in de winter minder goed geventileerd. En ventileren zorgt er juist voor dat de kans op besmettingen verkleint, omdat virussen dan minder lang in de ruimte blijven hangen. Dus door af en toe een raampje open te doen in de winter verklein je de kans om ziek te worden.