Waarom kunnen sommige mensen niet tegen hun verlies?

Video

Explainer

Waarom kunnen sommige mensen niet tegen hun verlies?

Laatste update: 20-09-2024

Meedoen is belangrijker dan winnen, wordt vaak gezegd. Maar dat geldt voor lang niet iedereen. Sommige mensen kunnen heel slecht tegen hun verlies. Dat komt onder andere doordat slechte verliezers vaak minder controle hebben over hun emoties en gedrag.

Redacteur: Merel Udink

Merel Udink studeerde Geschiedenis en Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam. Voor NPO Kennis doet ze research voor explainers en prestenteert ze. Verder is ze producer, presentator en redacteur bij Andere Tijden (NTR). 

Presentator :  Merel Udink

Uit onderzoek blijkt dat de breinactiviteit van een verliezer veel lijkt op die van iemand met fysieke pijn. Je anterieure cingulate cortex wordt dan geactiveerd. Dat is een gebied in de hersenen dat een rol speelt bij beloningen, beslissingen en het signaleren van fouten. Wanneer je verliest, zorgt dit gebied in je hersenen voor een stressreactie in je lichaam. Door deze stress raak je lichamelijk en emotioneel opgewonden.

Als je slecht tegen je verlies kan, weet je vaak niet goed hoe je met die opwinding om moet gaan. Je hebt minder controle over je gedachten, gevoel en gedrag. Daardoor kan je heel emotioneel reageren. Bijvoorbeeld door te schreeuwen, het bordspel door de kamer te gooien of stampvoetend weg te stormen.

Daarnaast spelen opvoeding en omgeving een rol. Zo maakt het bijvoorbeeld uit hoe belangrijk je het vindt om te winnen en hoe je medespelers reageren. Als je medespelers je aanspreken op je gedrag, is de kans groter dat je een volgende keer wat sportiever met je verlies omgaat.

Gelukkig kan je er iets aan doen als je slecht tegen je verlies kan. Namelijk: nog vaker verliezen. Hierdoor ontstaat gewenning en neemt de intensiteit van je reactie af.

Ook interessant om te weten