Waarom hebben we FOMO?
Waarom hebben we FOMO?
Video
Laatste update: 19-06-2025
Misschien ken je het ongelukkige gevoel wel wanneer je op social media je leeftijdsgenoten allerlei leuke dingen ziet doen. FOMO, fear of missing out, is een populair begrip. We leggen je uit waarom je dat gevoel krijgt.
Redacteur: Jasper van Leeuwen
Jasper heeft Journalistiek gestudeerd in Utrecht. Voor NPO Kennis maakt hij stories en artikelen over allerlei onderwerpen. Daarnaast spreekt hij ook voice-overs in en presenteert hij explainers.
Je hersenen houden ervan om dingen te voorspellen. Het FOMO-gevoel ontstaat doordat je een leuke activiteit ziet of eraan denkt. Je hersenen voorspellen dan hoeveel geluk of plezier je zou ervaren als je hierbij was geweest. Er komt dopamine vrij, ook wel het gelukshormoon genoemd. Als je hersenen daarna beseffen dat je er eigenlijk helemaal niet bij bent, stoppen ze met dopamine aanmaken. Daardoor krijg je dat ongelukkige gevoel.
De een heeft meer last van FOMO dan de ander. Sommigen voelen zich wat ongemakkelijk of onrustig. Maar anderen krijgen het gevoel dat ze worden buitengesloten of voelen zich zelfs angstig. Uit onderzoek blijkt dat dat voornamelijk te maken heeft met je gemoedstoestand. Als je een laag zelfvertrouwen, een angststoornis of depressie hebt, ben je gevoeliger voor de effecten van FOMO.
Ook zorgt social media ervoor dat we constant op de hoogte blijven van wat onze vrienden en familie doen. Hierdoor draaien je hersenen overuren en blijf je dat FOMO-gevoel krijgen.
Uit onderzoek blijkt dat het FOMO-gevoel minder wordt naarmate je ouder wordt. Dat heeft te maken met het feit dat je dan wat meer bewust bent van emotionele prikkels.
Social media doet wel meer met ons brein. Die dopamine is verslavend waardoor je je soms compleet kan verliezen in je tijdlijn. Als je meer over de effecten van social media wil lezen, klik dan hier.