Waarom krijgen we kippenvel?
Waarom krijgen we kippenvel?
Video
Laatste update: 06-05-2025
Wanneer je het koud hebt, iets spannends meemaakt of prachtige muziek hoort, kan je kippenvel krijgen. Dit is geen nutteloos overblijfsel van de evolutie. Ook al wordt dit soms wel gedacht. We leggen je uit waarom het wel gebeurt.
Redacteur: Jasper van Leeuwen
Jasper heeft Journalistiek gestudeerd in Utrecht. Voor NPO Kennis maakt hij stories en artikelen over allerlei onderwerpen. Daarnaast spreekt hij ook voice-overs in en presenteert hij explainers.
Kippenvel heeft alles te maken met adrenaline. Dat is een stofje dat je aanmaakt wanneer je iets spannends meemaakt, mooie muziek hoort of het koud hebt. Door adrenaline trekken de spiertjes aan de onderkant van je haarzakjes samen. Deze 'trekken' als het ware je haren overeind. Daardoor krijg je ook de typische bultjes op je huid.
Er is lang gedacht dat kippenvel een nutteloos overblijfsel is van onze . Onze voorouders hadden namelijk een dikke vacht die overeind ging staan bij kippenvel. Aan de ene kant was dit om groter en gevaarlijker te lijken. Net zoals een kat dat bijvoorbeeld ook doet. En daarnaast kwam er door kippenvel een luchtlaagje tussen onze haren waardoor we warm bleven.
Onlangs hebben onderzoekers een andere functie van kippenvel ontdekt. Wanneer je kippenvel krijgt laten je zenuwen bepaalde chemische stoffen los op de follikelstamcel. In deze stamcel wordt beschadigd haar herstelt en begint nieuw haar te groeien. Simpel gezegd bevorderd kou je haargroei op de lange termijn.
Onze stamboom gaat nog veel verder terug dan de harige oermensen die je misschien wel kent. Wie onze voorouders precies waren lees je hier.