Wat is het albedo-effect?
Wat is het albedo-effect?
Video
Laatste update: 07-05-2025
Door de opwarming van de aarde smelten ijs en sneeuw in de buurt van de poolgebieden steeds eerder in het seizoen. Dat lijkt misschien niet zo'n ramp, maar het maakt onze planeet nog warmer. Dat heeft te maken met het albedo-effect. Hier ontdek je wat dat precies is.
Kim Holmen is wetenschapper en directeur van het Norwegian Polar Institute (NPI). Dat is een instituut van de Noorse overheid dat onderzoek doet in de poolgebieden en advies uitbrengt over het beheer van deze gebieden aan de Noorse overheid.
Govert Schilling is wetenschapsjournalist- en auteur. Hij schrijft elk jaar het Jaarboek Sterrenkunde.
Programma: Govert naar de kern van de aarde (NTR)
Het albedo van een oppervlak op aarde geeft aan hoeveel zonlicht het oppervlak terugkaatst de ruimte in. Over het algemeen geldt: hoe lichter het oppervlak, hoe hoger het albedo. Verse sneeuw kaatst tot wel 90% van het zonlicht terug. IJs is iets donkerder en kaatst minder terug. De grond onder het ijs is nog donkerder en heeft dus een nog lagere albedo-waarde.
Donkere oppervlakken nemen veel meer zonlicht op dan ze terugkaatsen. Daardoor warmt de bodem op en stijgt de temperatuur op aarde. Die stijgende temperatuur zorgt ervoor dat er nog meer sneeuw en ijs smelt, waardoor het oppervlak steeds donkerder wordt. Zo groeit het albedo-effect en blijft er steeds meer warmte hangen. Dat versnelt de opwarming van onze planeet.
Die opwarming heeft gevolgen voor de hele wereld. Zo leidt het tot droogte, meer overstromingen, voedseltekorten en het uitsterven van dieren en planten. Wat we daar precies in Nederland van merken, lees en bekijk je hier.
Het hele programma Govert naar de kern van de aarde bekijk je op NPO Start.