Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering in Nederland?
Laatste update: 21-06-2024
Doordat wij veel broeikasgassen uitstoten, wordt het steeds warmer op aarde. Hierdoor verandert het klimaat. Dit kan voor een hoop gevaar en problemen zorgen. Denk aan bosbranden door droogte. En flinke overstromingen door een hogere zeespiegel. Met als gevolg mislukte oogsten en schade aan onze huizen.
Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering in Nederland?
Wat is klimaatverandering?
Sinds 1880 is het gemiddeld 1,1 graden warmer op aarde. In Nederland is de gemiddelde temperatuur sinds 1901 zelfs met 2,3 graden gestegen. Dit komt vooral doordat we fossiele brandstoffen, zoals aardolie en aardgas, verbranden. Hierbij komt veel CO2 vrij, oftewel: broeikasgassen. Lees in deze story meer over de oorzaak van klimaatverandering.
Staat jouw huis straks onder water?
Door de stijgende temperaturen zet zeewater uit en smelten ijskappen sneller dan ooit. Hierdoor stijgt de zeespiegel. Maar liefst 59% van de huizen in Nederland is kwetsbaar voor overstromingen vanuit zee en rivieren. Waarom dit zo is en hoe we in Nederland omgaan met dit gevaar, ontdek je in de story.
Waarom dreigt een drinkwatertekort in Nederland?
Door klimaatverandering zijn er langere periodes van droogte in Nederland. Er verdampt dan meer water dan erbij komt. Met als gevolg: minder water om drinkwater van te maken. Ook wordt door de droogte ons grond- en oppervlaktewater zouter. Het is veel moeilijker om hier drinkwater van te maken dan van zoetwater. Lees in deze story waarom een drinkwatertekort dreigt door klimaatverandering.
Wat zijn de gevolgen van droogte in Nederland?
Door lange periodes van droogte, worden ook de gewassen van boeren vaak kleiner of mislukken zelfs complete oogsten. Voor de boeren is dat problematisch, maar ook de mens, dieren en de natuur zijn hier de dupe van. Welke gevolgen droogte nog meer heeft in Nederland, lees je hier.
Hoe ontstaat een bosbrand?
Er is meer kans op een bosbrand als er hittegolven zijn en het lang droog is. Door klimaatverandering gebeurt dit steeds vaker. Deze verwoestende branden komen steeds vaker voor door klimaatverandering. En ze kunnen er vervolgens ook voor zorgen dat de klimaatverandering nog verder versnelt met nog meer natuurbranden tot gevolg. Hoe dat zit, lees je in deze story.
Wat zijn de gevolgen van bodemdaling?
De bodem daalt vooral door de mensheid zelf, maar ook klimaatverandering in Nederland speelt een rol. Veen- en kleibodems kunnen dalen als het een lange periode droog is. Dit kan zorgen voor veel schade aan huizen en infrastructuur zoals wegen. Bodemdaling kost ons heel veel geld en kan ook voor meer klimaatverandering zorgen. Hoe dat zit, lees je in de story.
En je weet het!
Anderen het laten weten?