Waarom is de temperatuur niet overal op aarde hetzelfde?
Waarom is de temperatuur niet overal op aarde hetzelfde?
Video
Laatste update: 07-05-2025
Terwijl we in tropische gebieden liggen te bakken in de zon, zitten we rond de polen te bibberen in een dikke jas. Dat heeft allemaal te maken met de zon. Die warmt de aarde niet overal even sterk op. Dat komt door de stand van de aarde en haar draaiing.
Govert Schilling is wetenschapsjournalist- en auteur. Hij schrijft elk jaar het Jaarboek Sterrenkunde.
Programma: Govert naar de kern van de aarde (NTR)
De aarde is eigenlijk een koude, donkere bol. Alleen de zon zorgt voor warmte, maar die schijnt slechts op één kant tegelijkertijd. Daardoor is het op sommige plekken dag en op andere nacht. En overdag is het warmer dan ’s nachts, omdat de zon dan nog schijnt.
Maar er is meer aan de hand. Op de evenaar is het veel warmer dan rondom de Noord- en Zuidpool. Dat komt doordat de zon bij de evenaar bijna recht van boven komt. Zo wordt de warmte verspreid over een kleine oppervlakte. In de poolgebieden staat de zon juist laag aan de horizon. Hetzelfde zonlicht wordt daar verspreid over een veel groter gebied en verliest daardoor kracht. Met als gevolg dat het daar kouder is.
Ook de seizoenen spelen een rol. De aarde draait in een jaar tijd om de zon. Maar onze planeet staat niet rechtop. De aardas helt een beetje, waardoor de aarde een beetje scheef staat. Daardoor krijgt telkens een andere helft van de aarde (halfrond) meer zonlicht. Wanneer het zuidelijk halfrond in het zonnetje ligt, is het daar zomer. Bij ons is het dan winter. Een halfjaar later is dat precies andersom.
De zon vormt het middelpunt van ons zonnestelsel. Alle planeten draaien eromheen. En zonder de zon zou er geen leven op aarde kunnen bestaan. Meer over het ontstaan van de zon en de werking van ons zonnestelsel, ontdek je in dit artikel.
Meer weten? Bekijk dan alle afleveringen van Govert naar de kern van de aarde op NPO Start.