Waarom wordt een hartaanval bij vrouwen vaker gemist?
Waarom wordt een hartaanval bij vrouwen vaker gemist?
Video
Laatste update: 01-05-2025
Vrouwen met hartklachten worden niet altijd serieus genomen. Ze horen dat er niks aan de hand is, terwijl ze wel klachten ervaren en een sterk gevoel hebben dat er iets mis is. Uit onderzoek blijkt dat dit komt omdat er vooral naar de grote bloedvaten rondom het hart wordt gekeken. Hier ontdek je waarom dit ervoor zorgt dat een hartaanval bij vrouwen minder vaak wordt herkend.
Hester den Ruijter is hoogleraar hart- en vaatziekten. Zij doet onder andere wetenschappelijk onderzoek naar de verschillen in hart- en vaatziekten tussen mannen en vrouwen.
Programma: Driedubbel Gezond (EO)
Bij een hartaanval (ook wel hartinfarct genoemd) raakt een bloedvat rondom het hart verstopt. Daardoor stroomt er te weinig bloed en zuurstof naar het hart. Lange tijd zochten artsen die verstoppingen vooral in de grote bloedvaten van het hart, de 'snelwegen'. Maar bij veel vrouwen die lang met klachten rondlopen, blijken die grote vaten prima door te stromen. Daardoor krijgen ze te horen dat er niets aan de hand is.
Uit nieuwere onderzoeken blijkt dat het probleem bij vrouwen vaker zit in de kleinere vaten, de ‘N-wegen’. Deze werden vroeger niet gecheckt. Met problemen in de kleine vaten van het hart kan je best lang doorlopen. Vaak heb je al langere tijd last van klachten als pijn op de borst, benauwdheid en een sterk gevoel dat er iets niet klopt. Ook komen bij vrouwen vaker minder duidelijke klachten voor dan bij mannen. Zoals:
Wetenschappers hebben lang gedacht dat het vrouwenlichaam een kleine versie is van het mannenlichaam. Mede daarom zijn witte mannen vaak als voorbeeld genomen bij veel medisch onderzoek. Ook in veel andere vakgebieden zie je dat de witte man het uitgangspunt is. Meer over de gevolgen daarvan ontdek je in ons verhaal over de 'mannenwereld'.
De hele aflevering van Driedubbel Gezond in samenwerking met de Hartstichting zie je op NPO Start.