Waarom worden we bruin van de zon?
Waarom worden we bruin van de zon?
Video
Laatste update: 19-03-2025
Een zongebruinde huid wordt vaak gezien als aantrekkelijk en gezond, maar in werkelijkheid is het een noodsignaal van je lichaam. Dat zomerse kleurtje is eigenlijk een teken dat je huid in de problemen zit.
Klara Mosterd is hoogleraar in de onco-dermatologie. Dat is een specialisatie die zich bezighoudt met het ontstaan en de behandeling van huidkanker.
Programma: Gezond of gelul? (BNNVARA)
Uv-straling van de zon dringt diep door in de huid en kan het DNA in je cellen beschadigen. Dit kan leiden tot huidveroudering, zoals rimpels en pigmentvlekken, en vergroot de kans op huidkanker. Om je huid tegen deze uv-straling te beschermen en de schade zoveel mogelijk te beperken, maakt je huid pigmentkorrels aan. Dit gebeurt in de pigmentcellen, die diep in de huid liggen. Deze korreltjes verplaatsen zich naar de bovenste laag van je huid waardoor je een bruin kleurtje krijgt. Dit zorgt ervoor dat je de volgende keer minder snel verbrandt.
Een zongebruinde huid ontstaat dus doordat de huid zichzelf probeert te verdedigen. Hoe vaker je huid deze reactie moet inzetten, hoe groter de kans op blijvende schade, zoals rimpels en zelfs huidkanker. Een ‘gezond’ kleurtje is dus eigenlijk een teken van ongezonde blootstelling aan de zon.
Maar naast schadelijke effecten heeft zonlicht ook positieve kanten. Zo kan het bijvoorbeeld je humeur verbeteren en je lichaam maakt er vitamine D door aan. Dat is bijvoorbeeld nodig voor sterke botten en tanden. In onze serie over zonnen ontdek je hoe je de voordelen van zonnestralen zo goed mogelijk benut en hoe je jezelf beschermt tegen de nadelen.
De hele aflevering over zonnen en zonnebrandcrème van het programma 'Gezond of Gelul?' (BNNVARA) zie je op NPO Start.