Waarom is alcohol extra schadelijk voor jongeren?
Waarom is alcohol extra schadelijk voor jongeren?
Video
Laatste update: 03-03-2025
In Nederland mag je vanaf je 18e officieel drinken. Maar je hersenen zijn tot je 24e nog in ontwikkeling en daarom extra kwetsbaar. Door eerder te beginnen met drinken, kunnen je hersenen op de lange termijn beschadigen. Verslavingsarts Jule Nypels legt uit wat alcohol met het jonge brein doet.
Jule Nypels is verslavingsarts bij Jellinek, een instelling gespecialiseerd in middelengebruik en verslaving.
Programma: Broodje Gezond (KRO-NCRV)
Als je kater is verdwenen voel jij je waarschijnlijk weer fris en fruitig. Maar alcohol heeft ook nog effect als die kater voorbij is, bijvoorbeeld op je hersenen. Dit effect is nog groter bij pubers en adolescenten. Omdat je brein tot je 24e in ontwikkeling is, zijn verschillende hersenverbindingen nog niet volledig gevormd. Door regelmatig te drinken wordt de de ontwikkeling van je hersenen verstoord en kan je je brein op de lange termijn beïnvloeden.
Dit kan uiteindelijk leiden tot cognitieve functiestoornissen. Dat zijn stoornissen die invloed hebben op hoe je hersenen informatie en kennis opnemen en verwerken. Het beïnvloedt namelijk je concentratie, geheugen, aandacht en hoe je keuzes of planningen maakt. Veel drinken op jonge leeftijd kan er zelfs voor zorgen dat je IQ een paar punten lager wordt.
Naast schade aan je hersenen brengt het drinken van alcohol nog meer risico’s met zich mee. Het kan bijvoorbeeld ook effect hebben op je organen, zoals je lever, je darmen en je longen. Bekijk onze serie voor meer informatie over de gevolgen van het drinken van alcohol.