Waarom verkleuren bladeren in de herfst?
Video
Waarom verkleuren bladeren in de herfst?
Laatste update: 24-10-2024
Als het herfst is, verandert het bos in een schilderij van kleuren. De verkleuring van de bladeren is een teken dat bomen zich aan het voorbereiden zijn op de winter. De groene tinten maken dan plaats voor geel, oranje en rood. Waar die kleuren vandaan komen, ontdek je hier.
Redacteur: Merel Udink
Merel Udink studeerde Geschiedenis en Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam. Voor NPO Kennis doet ze research voor explainers en prestenteert ze. Verder is ze producer, presentator en redacteur bij Andere Tijden (NTR).
In de bladeren van een boom zit de groene stof chlorofyl. Deze stof vangt zonlicht op. Dat zonlicht wordt vervolgens omgezet in energie. Die energie is brandstof voor de boom. Chlorofyl is dus heel belangrijk om een boom te laten groeien en leven.
Wanneer de herfst aanbreekt, worden de dagen korter en nachten langer. Daardoor valt er minder zonlicht op de bladeren en krijgen de bomen minder energie binnen. Ze stoppen daarom met het aanmaken van chlorofyl. Hierdoor verdwijnt de groene kleur langzaam uit het blad. De laatste restjes worden in de takken opgeslagen voor later.
Bij het verkleuren van de bladeren zien we de kleuren die altijd al in het blad zaten, maar verborgen waren, zoals geel en oranje. Deze kleuren komen van andere stoffen in de bladeren die carotenoïden heten. Deze stoffen hebben onder andere de taak om het blad te beschermen tegen schade van zonlicht. En ze geven de bladeren dus hun gele en oranje kleuren in de herfst.
Met de verkleuring van het blad bereiden bomen zich voor op de winter. Ze halen alle nuttige stoffen uit hun bladeren, stoppen met het maken van chlorofyl en laten uiteindelijk de bladeren vallen. Zo kunnen ze energie besparen om de winter te overleven.