Waarom zijn honden ons favoriete huisdier?

lievelingsdieren_header

Waarom zijn honden ons favoriete huisdier?

Gepubliceerd: 02-10-2018

Laatste update: 22-08-2023

In het park zie je vaak honden die erg op hun baasjes lijken. We hebben van oudsher een goede band met de trouwe viervoeters, maar waarom?

In de zoektocht naar onze nieuwe harige vriend gaan we vaak voor een hond die enigszins op ons lijkt. Dat gaat niet zo ver dat we een exacte kopie van onszelf zoeken, maar vaak kiezen we voor een hond met dezelfde trekjes of uiterlijke kenmerken. Dit doordat de mens uit instinct een voorkeur heeft voor het bekende. We omringen onszelf graag met mensen als onszelf en dus ook dieren.

Bekijk de hele uitzending op NPOStart

Maar wist je dat de hond in de loop der jaren ook steeds meer op ons is gaan lijken? De hond is het eerste gedomesticeerde dier en stamt af van de wolf. Honden hebben inmiddels naast het sociale gedrag ook de kwaaltjes van mensen overgenomen. Steeds vaker zie je honden met autisme, ADHD, overgewicht en zelfs dementie.  

We temmen al tienduizenden jaren de dieren om ons heen. Hoe werkt dat precies? En wat zijn de gevolgen ervan voor de mens? Ontdek er meer over in deze longread.

Wat is jouw favoriete huisdier?

En je weet het!

Anderen het laten weten?

Ook interessant om te weten