Wat is de dienstplicht?

Laatste update: 08-03-2024

Anders dan je misschien denkt, heeft Nederland nog steeds een dienstplicht. De dienstplicht bestaat al sinds 1811, toen Napoleon hem invoerde om zijn leger uit te breiden. Na bijna 2 eeuwen werd de opkomstplicht van de dienstplicht in 1997 opgeschort. De dienstplicht bestaat nog wel, maar je hoeft niet meer als militair in dienst. Hoe was de diensttijd vroeger en waarom is de dienstplicht opgeschort?

Redacteur: Manon Vonkeman

Wat is de dienstplicht?

1

Wat hield de dienstplicht in?

Tijdens de militaire dienstplicht moet je een tijd verplicht bij de krijgsmacht van een land werken. Dit was in Nederland tot 1997 verplicht: alle jongens ouder dan 18 moesten in dienst. Sommigen hadden als militair de tijd van hun leven, terwijl anderen er alles aan deden om eronderuit te komen. Ontdek in deze story meer verhalen uit de diensttijd.

dienstplichtigen vertrekken naar kazerne

Wat hield de dienstplicht in?

2

Waarom heeft Nederland nog een dienstplicht?

De dienstplicht is nooit afgeschaft, maar de opkomstplicht van de dienstplicht werd wel in 1997 opgeschort. Dat houdt in dat je op je 17e nog wel een brief krijgt waarin staat dat je bent ingeschreven voor de dienstplicht, maar dat je niet het leger in hoeft. Als de overheid de opkomstplicht van de dienstplicht weer activeert moet je wel weer in dienst. Waarom de dienstplicht is opgeschort en of hij zomaar geactiveerd kan worden, ontdek je in deze story.

dienstplichtige militair

Waarom heeft Nederland nog een dienstplicht?

3

Wat doet het leger?

Tegenwoordig bestaat het Nederlandse leger alleen nog uit beroepsmilitairen. Zij werken bijvoorbeeld bij de landmacht, luchtmacht, marine of marechaussee. De belangrijkste taken van defensie zijn het verdedigen van ons grondgebied, het beschermen van de internationale orde en het ondersteunen van de overheid, bijvoorbeeld bij crises of rampen. Wat daar allemaal bij komt kijken, zie je hier.

militair van de landmacht met geweer

Wat doet het leger?

En je weet het!

Anderen het laten weten?

auteur

Door Manon Vonkeman

Ook interessant om te weten