Is koud douchen en winterzwemmen gezond?

Is koud douchen en winterzwemmen gezond?

5:56

Is koud douchen en winterzwemmen gezond?

Gepubliceerd: 23-12-2021

Laatste update: 01-05-2024

Zwemmen in ijskoud water en koud douchen is populair. Maar hoe gezond is het eigenlijk? Verschillende studies tonen aan dat zwemmen in koud water en koud (af)douchen positieve effecten hebben op je lichaam. Maar om echt te kunnen zeggen dat koud zwemmen en douchen gezond is, moet er meer onderzoek gedaan worden. In deze video leggen we uit wat die effecten kunnen zijn en wat koud water precies met je lichaam doet.

Redacteur: Niki Ipenburg

Karim Amghar strijdt voor kansengelijkheid. Hij maakt zich hiervoor sterk als auteur, als programmamaker bij de NTR en als onderwijsprofessional en docent op het mbo. 

Presentator :  Karim Amghar

Duizenden jaren geleden werd kou al gebruikt tegen ziektes, zoals tyfus en nierkolieken. Tegenwoordig zijn er verschillende studies die de positieve effecten van een frisse duik op je gezondheid ondersteunen. Het bewijs is alleen niet helemaal hard te maken. Zo zijn veel studies die de positieve effecten aantonen kleinschalig. En er zijn ook studies die de positieve effecten niet aantonen. Voordat we echt kunnen zeggen dat koud zwemmen en douchen voor iedereen gezond is, moet er daarom meer onderzoek gedaan worden. Maar er zijn dus zijn wel aanwijzingen dat er positieve effecten zijn.

Ten eerste zou zo’n frisse duik je een enorme energiekick kunnen geven. Ten tweede kan het je bloedsomloop stimuleren. En ten derde kan het je immuunsysteem een flinke boost geven. Je lichaam maakt namelijk door de kou meer witte bloedcellen aan. Deze zijn onmisbaar bij het verdedigen tegen griepvirussen en infecties. 

Ook kan een frisse duik een positief effect hebben op je mentale gezondheid. Bij een koude douche of winterduik komen in een keer veel gelukshormonen vrij, zoals endorfine. Daarnaast kan je met een frisse duik vet verbranden. Kou stimuleert namelijk je stofwisseling en activeert je bruine vet. Dit bruine vet verbrandt je schadelijke witte vet, waardoor je af kunt vallen. Kou is dus niet alleen vervelend, maar kan allerlei positieve effecten hebben op je gezondheid. 

Meer weten over je gezondheid en de voordelen van een gezond leven? Bekijk dan onze collectie.

Ook interessant om te weten