Wat is ALS?
Wat is ALS?
Video
Laatste update: 28-03-2025
Bij de ziekte ALS verlies je steeds meer controle over je spieren. Je gaat vaak snel achteruit en kan je lichaam steeds minder goed bewegen. Hoogleraar Jeroen Pasterkamp legt uit wat de gevolgen zijn van de diagnose ALS.
Jeroen Pasterkamp is hoogleraar Translationele Neurowetenschappen en doet onderzoek naar ALS. Daarnaast is hij voorzitter van het UMC Utrecht Hersencentrum en hoofd van het departement Translationele Neurowetenschappen daar.
Programma: Driedubbel Gezond (EO)
ALS staat voor amyotrofische laterale sclerose. Als je ALS hebt, sterven de zenuwcellen die je spieren aansturen langzaam af. Daardoor verlies je steeds meer controle over je spieren en raak je uiteindelijk verlamd. De oorzaak van de ziekte is niet bekend.
Vaak begint het verlies van spierkracht bij je keel, armen of benen. Daarna breidt het zich verder uit. Uiteindelijk raak je de controle kwijt over alle spieren in je lichaam, behalve die van je ogen. Ook de spieren die nodig zijn om te slikken, te praten en te ademen worden aangetast. De meeste patiënten overlijden dan ook doordat ze niet meer kunnen ademen.
De ziekte ALS is een progressieve, snelle ziekte. Dat betekent dat de ziekte steeds erger wordt en je snel achteruitgaat. Je kan er niet van genezen. Gemiddeld leven mensen nog maar 3 jaar nadat ze de diagnose hebben gekregen. Dat maakt de ziekte niet alleen medisch gezien, maar ook emotioneel erg zwaar. In Nederland hebben ongeveer 1.500 mensen ALS. Elk jaar overlijden er zo'n 500 patiënten en komen er 500 nieuwe patiënten bij.
Op NPO Start kan je de hele aflevering van het programma Driedubbel Gezond (EO) bekijken over de ziekte ALS.