Waarom laten we scheten?
Waarom laten we scheten?
Video
Laatste update: 17-03-2025
Iedereen doet het: scheten laten. Gemiddeld laat je er wel twintig per dag. Soms zijn ze geluidloos, soms juist heel luid en ook de geur kan flink verschillen. Dit heeft te maken met je voedselverwerking en de verschillende soorten gassen in je lichaam.
Redacteur: Roos van Putten
Jasper heeft Journalistiek gestudeerd in Utrecht. Voor NPO Kennis maakt hij stories en artikelen over allerlei onderwerpen. Daarnaast spreekt hij ook voice-overs in en presenteert hij explainers.
Een scheet bestaat uit verschillende gassen zoals stikstof, zuurstof, koolzuurgas, waterstof en methaan. Het grootste deel van die gassen ontstaat in je darmen bij het verwerken van voedselresten. Er zitten miljarden bacteriën in je darmen die je eten verwerken. Al die bacteriën bij elkaar heten je darmflora of je microbioom. Omdat je de hele dag door eet, moet je lichaam al dit eten verwerken en komt er voortdurend nieuw gas vrij.
Ook slik je ongemerkt lucht in tijdens eten, drinken en praten. Dit komt als gas in je darmen terecht. En tot slot bestaat een klein deel van dit gas uit zuurstof dat via je bloedsomloop bij je darmen komt. Je lichaam kan al deze gassen nergens opslaan, dus het moet je lichaam weer uit. En dat gebeurt via een scheet. Hoe luid die scheet klinkt, is afhankelijk van hoe veel gas er in één keer naar buiten komt.
Hoeveel scheten je laat, verschilt per persoon en is vooral afhankelijk van wat je eet. Als je bijvoorbeeld veel vezels eet, komt er meer gas vrij bij de voedselverwerking. Daardoor kan je tot wel 40 scheten per dag laten. Ook de geur wordt beïnvloedt door wat je allemaal eet. Zo zorgt eten met veel eiwitten zoals bonen, vlees of eieren, dat ook het gas zwavel vrijkomt in je darmen – en dat stinkt.
Hoe vaak en hoe luid een scheet ook is, het is een volkomen normaal en gezond onderdeel van de voedselverwerking. Als je darmen klaar zijn met die verwerking blijft er verder poep over. Ontdek welke informatie je uit je poep kan halen in ons artikel: Wat zegt poep over je gezondheid?