Video
Voeding
Hoe belangrijk is geur voor je smaak?
... en je weet het
Hoe werkt smaak?
Smaakbeleving is voor iedereen anders. Wat de een heerlijk vindt, kan de ander niet zien zonder te kokhalzen.
Prikkels - NTR
“Proeven begint op je tong.”
Sanne BoesveldtGeur- en smaakonderzoeker
Seintjes over de smaak van je eten of drinken komen via de smaakpapillen op je tong uiteindelijk bij je hersenen aan.
Kinderen hebben meer smaakpapillen dan volwassenen, is dat waar?
Je tong kent vijf basissmaken: zoet, zout, zuur, bitter en umami. Volgens sommige wetenschappers zijn er zelfs meer, zoals vet.
Umami staat bekend als ‘hartig’. Je proeft het bijvoorbeeld in champignons, kaas en tomaat.
Waar of niet waar: elke basissmaak heeft een vaste plek op je tong.
Prikkels - NTR
Ook mondgevoel speelt een rol. Dat is letterlijk hoe iets in je mond voelt. Denk aan knapperig, zacht, warm, ijskoud of pittig. Pittig heeft bijvoorbeeld te maken met pijnprikkels.
Jan rijdt rond - KRO-NCRV
Eigenlijk proef je met al je zintuigen. Want als de chips knapperig klinkt of als je eten er mooi uitziet, vind je het waarschijnlijk lekkerder dan als je een grijze smurrie op je bord ziet.
Ontzettend veel dingen, want je hele smaakbeleving is heel complex.
Zo maakt het bijvoorbeeld ook uit waar je iets eet, welke herinneringen iets oproept en wat je van het eten verwacht. Want we koppelen wat we proeven aan emoties. Als je hoofd bij spruitjes gelijk de link legt met al die keren dat je per se je spruitjes móest opeten van je ouders, dan proeven ze waarschijnlijk heel anders dan als je bij spruitjes denkt aan de moestuin van je oma.
Hoe werkt smaak?