Wat gebeurt er met je afval?

Iedere dag gooien we vuilnis weg in de prullenbak, thuis of op straat. Op deze manier zamelen we jaarlijks in ons kleine landje miljarden kilo’s huishoudelijk afval in. We worden wel steeds bewuster over hoe we met ons afval omgaan: we scheiden het plastic en het papier, en recyclen waar mogelijk. Toch blijft de stapel huishoudelijk afval in Nederland groeien. Om hoeveel afval gaat het precies? En wat wordt er met ons afval gedaan? Werkt afval scheiden wel en welke producten recyclen we?

Wat gebeurt er met je afval?

1

Hoeveel afval produceren we?

Van plastic verpakkingen en lege dozen tot mondkapjes en sigarettenpeuken. We produceren jaarlijks in Nederland miljarden kilo’s afval. Per persoon zelfs zo’n 520 kilo in het jaar 2020. Maar hoeveel van dat afval verzamelen we in Nederland? Hoeveel zwerfafval komt in de natuur terecht? En wat wordt er met ons afval gedaan? Je leest het in deze story.

afvalproduceren_handzak.

Hoeveel afval produceren we?

2

Heeft het zin om afval te scheiden?

Al het afval dat we dagelijks produceren heeft ook nog eens een eigen prullenbak: plastic verpakkingen bij het plastic, groente en fruit in de gft-bak en papier in de papierbak. Het voelt misschien nutteloos en het kan vaak een zoektocht zijn naar de juiste bak. Toch is het scheiden van je afval goed voor het milieu en soms ook voor je portemonnee. Maar wat werkt nu eigenlijk beter? Dat de mens al het afval scheidt, oftewel bronscheiding? Of dat een machine het afval scheidt, oftewel nascheiding? Ontdek het in deze story.

Header_afvalscheiden

Heeft het zin om afval te scheiden?

3

Waarom recyclen we ons afval?

Onze kapotte spullen en afval zijn meer waard dan je denkt. Door afval te recyclen besparen we grondstoffen die we anders opnieuw moeten winnen uit de natuur of importeren uit het buitenland. Dat is beter voor het milieu. Ontdek in deze story waarom we ons afval recyclen.

recyclen plastic

Waarom recyclen we ons afval?

En je weet het!

Anderen het laten weten?

auteur

Door Taís Lourinho da Silva

Redacteur

Ook interessant

om te weten