Hoe zijn Noord- en Zuid-Korea ontstaan?
Hoe zijn Noord- en Zuid-Korea ontstaan?
Laatste update: 23-10-2024
Al decennialang lopen de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea hoog op. Maar hoe is die scheiding tussen Noord en Zuid eigenlijk ontstaan?
Één land
Korea is één land tot 15 augustus 1945. Op die dag capituleren de Japanners en eindigt officieel de Tweede Wereldoorlog. Korea – sinds 1910 bezet door Japan – wordt in twee delen gesplitst. Het noorden wordt bestuurd door de Russen en het zuiden door de Amerikanen. De grens komt te liggen bij de achtendertigste breedtegraad.
Oorspronkelijk is het plan om van Korea weer één land te maken, en er worden ook pogingen gedaan door Rusland en de Verenigde Staten om samen het land te regeren, maar het wantrouwen tussen de communistische Russen en de kapitalistische Amerikanen blijkt toch te groot. Drie jaar na het einde van de oorlog worden twee staten opgericht: een democratische republiek in het zuiden en een socialistische volksrepubliek in het noorden.
Het door de Russen gesteunde Noord-Korea valt op 25 juni 1950 het op het westen gerichte Zuid-Korea binnen: het begin van de Koreaanse Oorlog. Noord-Korea vindt dat de Korea’s één communistische staat moeten worden.
De Noord-Koreanen komen een heel eind. Zo wordt binnen enkele dagen de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul ingenomen. De steun aan Zuid-Korea - van onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en zelfs een bataljon van 4.700 Nederlandse soldaten - zet aanvankelijk geen zoden aan de dijk. Maar omdat de Noord-Koreanen onder andere problemen krijgen met hun bevoorrading lukt het Zuid-Korea en zijn medestanders uiteindelijk om de Noord-Koreanen terug te dringen. In de onderstaande video-carrousel zijn historische beelden te zien van die strijd en hoe de VN pogingen doet om vrede te stichten.
Korea Oorlog
Al in 1951 wordt er gestart met vredesonderhandelingen, maar pas in de zomer van 1953 komt het tot een staakt-het-vuren. In het plaatsje Panmunjeom wordt een wapenstilstand ondertekend.
Demarcatielijn
De wapenstilstand is ook nu nog van kracht: er is nooit officieel vrede gesloten en dus zijn de Korea’s nog steeds in staat van oorlog met elkaar. Zo ongeveer op dezelfde plek als waar voor de Korea Oorlog de grens tussen de twee landen lag, rond de achtendertigste breedtegraad, is de demarcatielijn bepaald. Dit is een bestands- of scheidingslijn die wordt getrokken terwijl er wordt gewerkt aan een definitief akkoord tussen de betrokken partijen.
Om de demarcatielijn heen is een gedemilitariseerde zone ingericht: een buffer tussen de twee legers. In de decennia na de Korea Oorlog provoceert Noord-Korea nog regelmatig Zuid-Korea op of over deze lijn.
Hoe gevaarlijk is Noord-Korea?
Noord-Korea is het meest gesloten land ter wereld, het laatste communistische bolwerk én het land dat blijft dreigen met nucleaire aanvallen. Lees hier meer over het Noord-Koreaanse regime en de huidige relatie tussen Noord- en Zuid-Korea.
Is hereniging van Noord- en Zuid-Korea mogelijk?
Noord- en Zuid-Korea zijn op politiek en economische gebied totaal verschillend ingericht: de een is communistisch, de ander kapitalistisch. En dat al meer dan zeventig jaar. Het is niet realistisch om te denken dat zoiets snel aan elkaar gesmeed kan worden. Daar komt bij dat Noord-Korea een dictatuur is en Kim Jong-un niet staat te springen om zijn absolute heerschappij op te geven.
Dat neemt niet weg dat er door de jaren heen wel toenadering is gezocht en er gesprekken zijn gevoerd over vrede en samenwerking.
Zo bedenkt Kim Dae-jung, de president van Zuid-Korea van 1998 tot 2003, de Sunshine politiek. Het doel ervan is het aanhalen van de banden en meer economische samenwerking tussen de twee landen. In 2000 krijgt Kim Dae-jung hiervoor de Nobelprijs voor de Vrede.
Wat bij de gesprekken en onderhandelingen tussen de twee landen telkens weer een gespreksonderwerp is, is de hereniging van families. Door de strikte opdeling van het land na de Koreaanse oorlog zijn families ook van elkaar gescheiden. Af en toe komt er toestemming voor een klein aantal gelukkigen om elkaar te ontmoeten. Dat levert emotionele taferelen op zoals in deze video.
De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea lopen regelmatig hoog op vanwege de dreigende taal en het groeiend kernwapenarsenaal van Noord-Korea. Maar tijdens de Olympische Spelen van 2018 in PyeongChang vindt er een verrassende wending plaats: Noord- en Zuid-Korea treden onder één vlag op tijdens de openingsceremonie en er wordt een gezamenlijk ijshockeyteam geformeerd,
Na de Spelen lijken de spanningen kort af te nemen als de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in het geheim de Chinese president Xi Jinping bezoekt. Dit is zijn eerste bezoek aan het buitenland en hij laat weten dat hij goede wil heeft tot samenwerking met China, Zuid-Koera en Amerika. Volgens de Chinese pers zou hij zelfs bereid zijn het kernwapenarsenaal af te bouwen.
Maar van hereniging en afbouw van kernwapens is nog weinig terecht gekomen. Sinds 2023 neemt de nucleaire militaire dreiging vanuit Noord-Korea zelfs toe en verklaart Kim-Jong-un niet langer hereniging met Zuid-Korea na te streven. In zijn nieuwjaarstoespraak zegt hij dat hereniging van beide Korea's niet langer mogelijk is. Alle Noord-Koreaanse organisaties die zich met de hereniging bezighouden worden opgeheven.
In het kort
Korea wordt na de Tweede Wereldoorlog in twee delen gesplitst. Noord- en Zuid-Korea. Een communistisch noorden, gesteund door de Russen. En een democratisch zuiden gesteund door de VS en het westen.
De grens tussen noord en zuid komt te liggen op de achtendertigste breedtegraad; de zogeheten demarcatielijn.
In 1950 vallen de Russen Zuid-Korea binnen. Het begin van de Koreaanse oorlog waaraan de VS, Frankrijk, VK en zelfs Nederlandse soldaten aan deelnemen.
In 1953 komt het tot een wapenstilstand. Maar officieel komt het nooit tot een vrede en zijn de twee Korea's nog steeds in staat van oorlog met elkaar.
Geraadpleegde bronnen
En je weet het!
Anderen het laten weten?