Wat maakt George Baker met zijn 'Little Green Bag' zo succesvol?

Georgebaker_selection75

Wat maakt George Baker met zijn 'Little Green Bag' zo succesvol?

Gepubliceerd: 10-09-2018

Laatste update: 26-04-2024

Zijn nummers ‘Little Green Bag’ en ‘Una Paloma Blanca’ staan in de jaren 70 maandenlang wereldwijd bovenaan de hitlijsten. Hans Bouwens, beter bekend als George Baker, hoeft dankzij deze successen niet meer te werken maar staat toch nog altijd het liefst op het podium. Hoe wordt de voormalig fabrieksmedewerker zo succesvol? Wat is de erfenis van zijn vader? En gaat George Baker door tot het einde?

Redacteur: Tess de Bruijn

Programma: Andere Tijden (NTR)

Hoe groeit George Baker op?

Op 8 december 1944 wordt Hans Bouwens - die later als George Baker bekend zal worden - geboren in Hoorn. Hij is enig kind van een Nederlandse moeder en Italiaanse vader. De vader van Hans is een Italiaanse soldaat die als krijgsgevangene van de Duitsers in Nederland terecht is gekomen. Aan het eind van de oorlog, nog voor de geboorte van zijn zoon, verdwijnt hij en komt waarschijnlijk te overlijden. Hans heeft zijn vader dus nooit gekend.

Zijn moeder heeft het als ongetrouwde zwangere vrouw zwaar tijdens de hongerwinter. De buurtbewoners spreken schande en ze bedelt in de polder voor eten. Het gaat maar net goed. Hans vertelt later: "Hadden de Canadezen in 1945 geen witbrood en eiwitpoeder gedropt, had ik hier niet gezeten."

Georgebaker_jeugd
Een jonge George Baker.

Hans groeit in Hoorn op bij zijn opa en oma in een echte volksbuurt. Wanneer zijn moeder een nieuwe vriend krijgt verhuist de familie naar Wormerveer in de Zaanstreek. Hans kijkt terug op zijn jeugd als een eenzame tijd. Zijn vrienden laat hij achter in Hoorn en in Wormerveer is het stil zonder broertjes of zusjes. Later schrijft hij het nummer 'Lonely Boy' over zijn jeugd, het wonen bij zijn opa en oma en de Italiaanse vader die hij nooit heeft gekend.

georgebaker_selection
In het televisieprogramma 'Popzien' van de VARA, ontvangen de vijf leden van de 'George Baker Selection' in 1972 een beker met wereldbol voor de verkoop van vijf miljoen platen.
 © ANP

Is George Baker meteen succesvol?

Hans belandt al op jonge leeftijd in de fabriek: "Ik zal zo'n beetje alle fabrieken in de Zaanstreek van binnen hebben gezien." In 1967, hij is dan 23, doet hij auditie als zanger bij de Zaanse band Soul Invention. Hij is net getrouwd en er moet brood op de plank komen.

Georgebaker_rood
 © ANP Kippa

De band neemt hem direct aan en een jaar later veranderen ze de naam in George Baker Selection. “Ik was de enige vetkuif, de enige arbeidersjongen. Maar ze zagen het wel in me zitten.” De eerste plaat ‘Little Green Bag’ is in 1969 gelijk een wereldhit. Radio Veronica draait de hit de hele zomer grijs. Hans Bouwens die als zanger plots bekend staat als George Baker, staat dan nog in de fabriek achter de lopende band.

Bekijk de originele clip van de George Baker Selection uit 1969. 

Hoe hij op George Baker komt? Uit een detectiveboekje. “Toen we onze eerste single Little Green Bag gingen uitbrengen had ik een artiestennaam nodig. Bingo dacht ik toen ik in de bus zo’n boekje over de detective zag liggen.”

In 1975 brengt de band ‘Una Paloma Blanca’ uit, wederom een megahit. Miljoenen platen gaan over de toonbank. Op zijn dertigste, in 1979, kan George Baker van deze hits al gaan rentenieren in Spanje en stopt hij met de band. Een jaar lang doet hij niets: “een beetje hardlopen, een beetje tennissen”. Na een jaar keert hij weer terug. “Voor dit soort leven was ik te jong, ik wilde terug naar het vuur.” Hij verveelt zich en treedt graag op. “Ik voel me pas compleet als ik op dat podium sta. Ik sta nog altijd te trappelen, gek hè?”

georgebaker_wit
De George Baker Selection anno 1982.
 © ANP Kippa

In Nederland richt hij een tweede versie van de George Baker Selection op. George Baker behaalt 50 gouden en platina platen, brengt in totaal 28 albums uit en verkoopt 25 miljoen platen. Een van de persoonlijkste nummers is het eerdergenoemde ‘Lonely Boy’: het nummer over zijn jeugd, het wonen bij zijn opa en oma en de Italiaanse vader die hij nooit heeft gekend.

Bekijk de hele uitzending op zaterdag 8 september om 21.20 uur op NPO 2

Wie is de vader van George Baker?

Naarmate Baker steeds succesvoller wordt begint het gemis van zijn vader te knagen. Wat voor man zou het zijn geweest? Baker weet niet veel over zijn vader. Zijn moeder praat er niet graag over; haar grote liefde is immers verdwenen tijdens haar zwangerschap. Wel weet hij zijn vaders naam: Giuseppe ‘Peppino’ Caruso.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn Italië en Duitsland bondgenoten. Maar nadat Mussolini wordt afgezet worden de Italiaanse soldaten tot krijgsgevangenen van de Duitsers gemaakt. Ze belanden in gevangenenkampen of moeten hand-en spandiensten verrichten voor de Duitsers. Een groepje Italiaanse krijgsgevangenen komt terecht in Hoorn. Zo ontmoet Caruso de moeder van Baker. Giuseppe ‘Peppino’ Caruso heeft de taak om de paarden van de Duitsers te verzorgen.

Baker heeft altijd van zijn moeder gehoord dat zijn vader is doodgeschoten tijdens een ontsnappingspoging. In 1944 worden de Italianen uit Hoorn overgeplaatst naar het nabijgelegen dorp Grostheide en Peppino Caruso probeert te ontsnappen. Zijn lichaam is echter nooit gevonden en alle mogelijke sporen lopen dood. Is hij echt om het leven gekomen bij een ontsnappingspoging? Of was een toekomst in Nederland met een vrouw en een kind te veel voor de vader van George Baker?

“Als je geen vader hebt dan mis je dat gewoon, het heeft mij een bepaalde melancholie gebracht."

Door het gemis van een vader heeft Bouwens nog altijd een onbestemd gevoel. Maar hij heeft ook het idee dat er veel creativiteit uit de leegte voortkomt: “Als alles oké is komt er niks, maar zodra het onbestemde gevoel opspeelt, komt er veel lekkere muziek uit me."

Waarom vinden we George Baker in Nederland ‘fout’?

Hoewel George Baker internationaal in de jaren 70 door het dak gaat blijft de erkenning in Nederland lange tijd uit. Critici vinden de nummers te zoetsappig en de teksten ‘fout’. Dat hoort een beetje bij Nederland: we vinden nummers en artiesten vaak goed of fout en de smaakpolitie bepaalt waar je wel of niet naar kunt luisteren. ‘Una Paloma Blanca’ staat voor velen dan ook bekend als de ultieme guilty pleasure.

Van Kooten zingt 'So long as the earth turns round the moon', een persiflage op The George Baker Selection en een sneer naar hun succes. 

De muziek van George Baker wordt al gauw in het hoekje 'palingsound' gestopt, zoals de muziek van Volendamse artiesten als The Cats, BZN en later Jan Smit genoemd wordt. Hij vindt dat zelf maar onzin, hij komt immers niet eens uit Volendam. Omdat hij wel al jaren een Volendamse manager heeft, voelt hij zich er wel thuis.

In een bierfabriek zingt de George Baker Selection het nummer 'Drink Drink Drink'. 

Zijn voorliefde voor weemoedige muziek is ook wel een beetje terug te horen in zijn eigen nummers. Als Baker een nummer moet uitkiezen voor zijn begrafenis is dat Ennio Morricone’s Brindisi uit de film Baarìa. “Dat is zo mooi, dat kan ik niet eens uitleggen.”

Georgebaker_witshirt
George Baker treedt op met de George Baker Selection, 29 maart 1978.
 © ANP

Wanneer filmmaker Quentin Tarantino in 1992 George Baker’s ‘Little Green Bag’ bij zijn openingstitel van zijn film Reservoir Dogs gebruikt is de zanger ineens hip en toch wel geaccepteerd. “Toen was het ineens geen plattelandsmuziek meer.” 

Plots heeft hij fans van alle leeftijden, uit allerlei landen. Tot in Japan neuriën fans met het nummer mee. En plots willen alle talkshows de zanger in hun programma om het lied op te voeren. In 2018 is het nummer wederom in de belangstelling in de Lidlreclame waar Baker zelf een parodie voor schrijft.

Het idee voor 'I wanna be a one day fly' onstaat als een grap van de makers van het programma Kopspijkers maar wordt plots een enorme hit. 

Gaat George Baker door tot het einde?

Vlak voor zijn comeback overweegt Baker serieus om te stoppen. Hij komt erachter dat hij nog een nare erfenis van zijn vader heeft: een erfelijke chronische bloedarmoede. Baker gaat op zoek naar levensvragen en vindt dat er meer is in het leven dan zingen.

George Baker zingt 'One night with you' in De Beste Zangers van Nederland.

Als Baker weer helemaal in is dankzij Tarantino, besluit hij door te gaan tot het niet meer gaat. Hij verdient genoeg aan de royalty's en auteursrechten maar kan zich een leven zonder optredens niet voorstellen. Hij vertelt aan Het Parool: "Ik ben een Cadillac. Een karretje waarmee je nog prima voor de dag kunt komen, maar dat je niet meer op zijn staart moet trappen. En het karretje gaat inderdaad door - tot hij echt begint te haperen. Heb ik mijn vrouw Blanche beloofd. Ik stop als het niet meer om aan te horen is." Of we 'Una Paloma Blanca' op zijn begrafenis horen? "Misschien als vrolijke afsluiter."

Georgebaker_2014
Portret van George Baker in zijn thuisstudio in Waddinxveen, 05 november 2014.

In het kort

  • Hans Bouwens - die later als George Baker bekend zal worden - wordt in 1944 geboren in Hoorn en groeit daar op bij zijn opa en oma in een echte volksbuurt. Zijn vader heeft hij nooit gekend. 

  • Hans Bouwens staat nog achter de lopende band in de fabriek als zijn band met 'Little Green Bag' plots wereldberoemd wordt. De artiestennaam George Baker haalt hij uit een detectiveboekje.

  • De Duitsers stellen de Italiaanse vader van George Baker te werk in Hoorn en hij komt waarschijnlijk om het leven na een ontsnappingspoging. Zijn lichaam wordt nooit gevonden.

  • Hoewel Baker internationaal door het dak gaat blijft de erkenning in Nederland lang uit. Wanneer filmmaker Quentin Tarantino in 1992 Bakers ‘Little Green Bag’ gebruikt is de zanger ineens hip en toch wel geaccepteerd.

  • Vlak voor zijn comeback in 1992 overweegt Baker te stoppen vanwege een erfelijke chronische bloedarmoede. Uiteindelijk besluit hij door te gaan tot het niet meer gaat, hij treedt immers het liefst op.

En je weet het!

Anderen het laten weten?

auteur

Door Tess de Bruijn

Ook interessant om te weten