Wat is de Tweestatenoplossing?

Wat is de Tweestatenoplossing?

Gepubliceerd: 5-2-2024

Laatste update: 28-02-2024

De tweestatenoplossing gaat over de verdeling van Israël en Palestina in twee onafhankelijke landen. Het doel is om vrede te bereiken door beide partijen een eigen staat te geven. De oplossing bestaat al lang, maar is nooit uitgevoerd. Zo werd het al besproken bij de Oslo-akkoorden in 1993:

De NOS is als publieke omroep verantwoordelijk voor een brede nieuwsvoorziening die betrouwbaar en onafhankelijk is.

Partner
:  NOS

Programma: Nieuwsuur

Het idee achter de tweestatenoplossing bestaat sinds 1947, toen de VN een veilige plek zocht voor het Joodse volk in het Britse mandaat Palestina. Hier wordt uiteindelijk Israël gesticht. Het plan is eerst om Palestina eerlijk te verdelen tussen de Palestijnen en Israëliërs, maar dit mislukt. 

In 1993 leiden vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen tot de Oslo-akkoorden, met een hernieuwde tweestatenoplossing. Midden-Oosten-onderzoeker Erwin van Veen vertelt dat de nieuwe verdeling beter past bij de machtsrealiteit. Hierin zijn de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem officieel Palestijns gebied. Maar deze Oslo-akkoorden worden ook niet nageleefd.

De meningen over de tweestatenoplossing zijn verdeeld. Sommige experts vinden de oplossing op dit moment moeilijk te realiseren. Dit komt door de Joodse nederzettingen die op de Westelijke Jordaanoever zijn gebouwd. Wat volgens de oplossing niet bij Israël hoort. Daarom is het volgens sommige experts mogelijk dat er zelfs met de tweestatenoplossing geen vrede komt in het gebied. 

Wil je meer weten over Israël en de Palestijnse gebieden? Bekijk onze collectie over het ontstaan van Israël, de grenzen, religies en conflicten in het gebied. Of bekijk de gehele uitzending van Nieuwsuur

Geraadpleegde bronnen

    En je weet het!

    Anderen het laten weten?

    Ook interessant

    om te weten