Hoe is Israël ontstaan?

Hoe is Israël ontstaan?

Gepubliceerd: 13-10-2023

Laatste update: 28-11-2023

In 1948, kort na de Tweede Wereldoorlog, wordt de staat Israël uitgeroepen. In deze video gaan we terug in de tijd en laten we zien hoe dat ging. In onderstaande video met tal van historische beelden, kaarten en animaties zie je wat eraan vooraf ging, hoe Israël werd gesticht en wat daarna gebeurde.

De pas opgerichte Verenigde Naties besluiten na de Tweede Wereldoorlog dat er een land moet komen voor Joden, om daar veilig met elkaar te kunnen leven. Ze krijgen een plek toegewezen in het Midden-Oosten: Palestina. Dit tot ongenoegen van de Palestijnen die in het gebied wonen. 

Op 14 mei 1948, op de dag dat de laatste Britse troepen uit Palestina vertrekken, roepen Joden de staat Israël uit. Het gaat direct mis: Arabische buurlanden vechten bijna een jaar lang tegen Israëlische troepen. Het blijft tot op de dag van vandaag onrustig.

Meer over het verleden van het Midden-Oosten ontdek je op deze interactieve kaart. En achtergrondinformatie over Israël en de Palestijnse gebieden vind je in onze collectie.

En je weet het!

Anderen het laten weten?

Ook interessant

om te weten