Hoe werkt de Iron Dome van Israël?
Hoe werkt de Iron Dome van Israël?
Video
Laatste update: 25-06-2025
De Iron Dome, of IJzeren Koepel, is de bijnaam van het complexe luchtverdedigingssysteem van Israël. Het systeem onderschept de meeste raketten die op Israël worden afgevuurd. Wat het precies is en hoe het werkt, ontdek je hier.
Programma: NOS Nieuws (NOS)
De Iron Dome bestaat uit een , een controlestation en lanceerinstallaties. Die moeten onder andere onbemande vliegtuigen en raketten onderscheppen. Als er bijvoorbeeld een vijandige raket wordt afgevuurd, komt eerst de radar in actie. Die volgt het binnenkomende doel. In het controlestation berekent de computer razendsnel waar de raket neer zal komen. Is dat in bewoond gebied of op een ander belangrijk doel, zoals een vliegveld of energiecentrale? Dan vuurt de lanceerinstallatie een afweerraket af. Die onderschept de vijandige raket. Een afweerraket heeft een bereik van 4 tot 70 kilometer, met een hoogte van 15 kilometer.
De Iron Dome is ontwikkeld door Israël met steun van de Verenigde Staten. Het is sinds 2011 in gebruik. Het is geen goedkoop systeem, want er is meer dan een miljard in geïnvesteerd. Maar het is dan ook zeer succesvol. Volgens het Israëlische leger onderschept het systeem gemiddeld meer dan 90% van de binnenkomende doelwitten. Het vormt samen met het David's Sling- en het Arrow 3-luchtverdedigingssysteem een onzichtbare 'koepel' boven Israël: een Iron Dome (IJzeren Koepel). Meer uitlegverhalen over het Midden-Oosten, ontdek je in onze collectie.
Bekijk het gehele fragment van NOS Nieuws hier.