Wat is EMDR-therapie?
Wat is EMDR-therapie?
Video
Laatste update: 25-06-2025
Nare herinneringen kunnen je blijven achtervolgen. Je hebt dan bijvoorbeeld last van herbelevingen of nachtmerries. EMDR is een vorm van therapie die vaak wordt ingezet om beter om te kunnen gaan met dat soort traumatische ervaringen. Hoe dat werkt, ontdek je hier.
Arno Beugels is GZ-psycholoog en EMDR-therapeut.
Programma: EenVandaag (AVROTROS)
De afkorting staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Tijdens de behandeling vertel je eerst iets over de ervaring(en) waar je last van hebt. Daarna ga je samen met de behandelaar op zoek naar het beeld dat je rondom die ervaring nog de meeste spanning geeft. Dit roept vaak hevige emoties op en kan daarom erg heftig zijn.
Vervolgens focus je op dat beeld en op de gedachten en gevoelens die dat beeld oproept, terwijl de behandelaar je afleidt. Dat kan op verschillende manieren, zoals met piepjes en vingers of een bewegende lichtbalk die je met je ogen moet volgen.
De behandelaar stopt tussendoor steeds even en vraagt dan wat er in je opkomt, bijvoorbeeld waar je spanning voelt of welke gedachten door je hoofd schieten. Vervolgens richt je daar je aandacht op en word je weer afgeleid.
Door de afleiding krijgt de herinnering vaak minder ruimte in je hoofd. De spanning kan daardoor minder worden, met minder levendige beelden. Het idee is dat de herinnering daarna niet meer zo overweldigend voelt als eerst. EMDR-therapie verandert vaak ook de betekenis die je aan de herinnering geeft. Soms gebeurt dit al na een paar sessies, maar het kan ook zijn dat je langer nodig hebt om de spanning rondom de herinnering te verminderen.
EMDR wordt tegenwoordig bij verschillende psychische klachten ingezet, zoals bij angststoornissen, depressies of verslavingen. Er zijn namelijk steeds meer aanwijzingen dat EMDR hierbij kan helpen. Daarnaast is het bewezen dat EMDR-therapie vaak goed kan werken bij een post-traumatische stressstoornis (PTSS). Wat PTSS precies is en hoe je het herkent, lees en bekijk je in ons uitlegverhaal over PTSS.
Het hele item van EenVandaag over EMDR-therapie lees en bekijk je op hun website. Wil je meer weten over deze therapievorm of wil je graag (anoniem) met een hulpverlener praten? Dan kan je terecht bij de MIND Hulplijn.