Wat is hoogsensitiviteit?
Wat is hoogsensitiviteit?
Video
Laatste update: 26-06-2025
Hoogsensitieve mensen (HSP'ers) zijn gevoeliger voor prikkels dan anderen. Dat kunnen fysieke prikkels zijn als licht, geluid, smaak en geur. Maar ook emotionele prikkels, zoals emoties van anderen of zelfs de sfeer van een plek. Dit kan zowel voordelen als uitdagingen met zich meebrengen.
Redacteur: Jasper van Leeuwen
Jasper heeft Journalistiek gestudeerd in Utrecht. Voor NPO Kennis maakt hij stories en artikelen over allerlei onderwerpen. Daarnaast spreekt hij ook voice-overs in en presenteert hij explainers.
Net als dat iemand verlegen, koppig of extravert kan zijn, is hoogsensitiviteit een karaktereigenschap. Het is onderdeel van je persoonlijkheid. Het is dus geen psychische aandoening en kan ook niet gediagnostiseerd worden.
Als je hoogsensitief bent, verwerken je hersenen informatie op een andere manier. Uit onderzoek blijkt dat de hersenen van hoogsensitieve mensen bij bepaalde opdrachten in meer gebieden actief zijn en meer verbindingen onderling hebben dan bij mensen die niet hoogsensitief zijn. Dit noemen we diepgaande verwerking.
Doordat je hersenen veel informatie actiever verwerken, kost het je meer energie. Hierdoor kan je je sneller overprikkeld of gestrest voelen. Maar hoogsensitiviteit heeft ook voordelen. Je bent vaak creatiever, hebt een uitstekend oog voor detail en je bent over het algemeen erg empathisch.
Hoogsensitiviteit wordt vaak genoemd als het gaat over neurodiversiteit. Neurodiversiteit betekent dat alle hersenen anders zijn en daarom ook anders werken. Die verschillen zie je bijvoorbeeld bij mensen met ADHD, autisme, hoogbegaafdheid of hoogsensitiviteit. In onze serie over neurodiversiteit ontdek je daar meer over.
Wil je meer weten over hoogsensitiviteit of diepgaande verwerking? Ga dan naar MIND.