Hoe kom je van de hik af?
Hoe kom je van de hik af?
Video
Laatste update: 16-06-2025
Je hebt vast wel eens de hik gekregen na te snel eten of drinken. Maar de hik kan ook ontstaan door stress, plotselinge temperatuurverschillen of roken. Genoeg manieren om de hik te krijgen dus. Hoe je er weer vanaf komt ontdek je hier.
Redacteur: Mirthe van der Drift
Mirthe studeerde sociologie en journalistiek. Ze schrijft en presenteert explainers voor NPO Kennis en maakt als verslaggever elke dag een reportage voor 5 Dagen (NTR) op NPO Radio 1. Qua onderwerpen verdiept ze zich in sociale vraagstukken en maatschappelijk ongelijkheid.
Je hikt door het onverwachts samentrekken van je middenrif. Dat is een grote spier tussen je longen en je buik. Als je ademhaalt, spant je middenrif aan, waardoor je longen groter worden en er lucht instroomt. Normaal gesproken heb je hier controle over, maar als je hikt dan doet je lichaam dit uit zichzelf. Je middenrif spant zich dan kort aan waardoor je stembanden zich sluiten. Dat geeft het typische hikgeluid.
Je kent vast wel manieren om van de hik af te komen, zoals kleine slokjes water drinken, je adem inhouden, zorgen dat je ergens van schrikt of je oren dichthouden terwijl je iets drinkt. Iedereen heeft zo zijn eigen trucjes, maar een gouden oplossing die altijd werkt is er niet.
In een Amerikaans onderzoek lieten wetenschappers 249 proefpersonen met een dun stevig rietje drinken. Door het dunne rietje moet je meer kracht zetten om te drinken, waardoor je middenrif samentrekt en je keel sluit. Bij 90% werkte dit beter tegen de hik dan alle andere trucjes. Of dit dé tip is die voor iedereen werkt is de vraag, maar het is wel de oplossing met de meeste wetenschappelijke onderbouwing.
Gelukkig is de hik niet gevaarlijk en gaat het vaak vanzelf over. Wanneer je langer dan 2 dagen de hik hebt, noemen we dat aanhoudende of langdurige hik. Daarmee kun je het beste even langs de huisarts gaan.