Wat doet een satelliet?
Wat doet een satelliet?
Video
Laatste update: 07-05-2025
Satellieten werden vroeger vooral gebruikt om de vijand via de ruimte te bespioneren. Tegenwoordig hebben de duizenden satellieten die in de ruimte zweven allerlei functies. Ruimtevaarder André Kuipers legt uit wat we er allemaal mee kunnen.
André Kuipers is een Nederlandse ruimtevaarder. Hij werkt voor de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA.
Programma: Ontdek de ruimte - met André Kuipers (NTR)
Satellieten heb je in allerlei soorten en maten. Maar er zijn een paar onderdelen die elke satelliet moet hebben. Zo heeft de satelliet altijd zonnepanelen om energie op te wekken. Ook zijn er kleine stuurraketten waar hij mee bij kan sturen. En er zijn antennes om te communiceren met de aarde. Tot slot heeft een satelliet ook altijd de instrumenten die hij nodig heeft om zijn taak uit te kunnen voeren. Denk bijvoorbeeld aan camera's of scanapparatuur.
Op verschillende hoogtes boven de aarde zijn satellieten te vinden. De taak van een satelliet bepaalt hoe hoog hij vliegt. Op 36.000 kilometer boven de aarde hangen de communicatiesatellieten. Deze satellieten vliegen net zo snel als dat de aarde om zijn as draait. Hierdoor blijven ze steeds op dezelfde plek boven de aarde hangen. Deze satellieten kaatsen signalen. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat jij in Nederland live naar een voetbalwedstrijd in Australië kan kijken.
Iets lager vliegen de navigatiesatellieten. Namelijk op 22.000 kilometer hoogte. Deze satellieten zijn er om je te helpen je weg te vinden op aarde. Denk bijvoorbeeld aan de gps in een auto.
Daaronder, tussen de 400 en 800 kilometer hoogte, vind je onderzoekssatellieten. Deze onderzoeken bijvoorbeeld hoe schoon de lucht is of hoe ons klimaat ervoor staat. Daarnaast houden ze ook het weer op onze planeet goed in de gaten. Met behulp van deze satellieten kunnen we voorspellen waar noodweer dreigt te ontstaan.
Deze satellieten hebben een bijzondere techniek om de hele oppervlakte van de aarde te scannen. Ze vliegen constant rond de aarde over de Noord- en Zuidpool. En omdat de aarde zelf ook draait, ziet de satelliet steeds een nieuwe strook. Hierdoor kan de satelliet elke dag een totaalbeeld van de aarde maken.
Door de zonnepanelen op een satelliet, kan deze tot wel 20 jaar blijven vliegen. Hoe zonnepanelen precies energie kunnen opvangen en opslaan lees je hier.
Bekijk de hele uitzending van Ontdek de Ruimte - met André Kuipers hier.