Hoe zijn onze werelddelen ontstaan?
Hoe zijn onze werelddelen ontstaan?
Video
Laatste update: 07-05-2025
Amerika, Europa, Azië. Dit zijn allemaal voorbeelden van werelddelen. Maar 250 miljoen jaar geleden was het één grote landmassa. Dit supercontinent noemen we Pangea. Je leest hier hoe onze werelddelen zijn ontstaan en wat de toekomst mogelijk gaat brengen.
Govert Schilling is wetenschapsjournalist- en auteur. Hij schrijft elk jaar het Jaarboek Sterrenkunde.
Programma: Govert naar de kern van de aarde (NTR)
Pangea is één grote landmassa, dat noemen we een supercontinent. Voor de rest bestaat de aarde compleet uit oceaan. In de tijd van de dinosauriërs begint Pangea op te splitsen in verschillende continenten die van elkaar wegdrijven.
Het is nu misschien moeilijk voor te stellen, maar Madagaskar en India zaten vroeger bijvoorbeeld aan elkaar vast. In ongeveer 50 miljoen jaar tijd is India naar Azië 'gedreven'. Door deze botsing tussen twee landmassa's is uiteindelijk het Himalaya gebergte ontstaan.
Tot op de dag van vandaag is de wereld in beweging. Wel slechts met centimeters per jaar. Wetenschappers kunnen op basis van het verleden voorspellen waar de continenten naar toe bewegen. Als we volgens die voorspellingen 60 miljoen jaar de toekomst in kijken dan zie je dat de Middellandse Zee steeds kleiner wordt en uiteindelijk Europa samen met Afrika één groot supercontinent gaat vormen.
Deze werelddelen bewegen doordat er een enorm temperatuurverschil is tussen de kern en de van de aarde. Dat noem je convectie. Wat dat precies is en hoe het werkt lees je hier.
De hele aflevering van Govert naar de kern van de aarde is hier te zien.