Een van de redenen dat we zo moeilijk van chocola af kunnen blijven, is onze voorkeur voor zoet en vet eten. Als je een zoete of vette snack eet, maken je hersenen het stofje endorfine aan. Dat zorgt voor een blij gevoel.
Klik om verder te gaan.
Het Klokhuis - NTR
Omdat chocolade van zichzelf bitter smaakt, doen we er al eeuwenlang melk en suiker bij:
Vanuit ons ‘oerinstinct’ kiezen we voor voedsel met veel calorieën.
En daar heeft een stukje chocola er heel veel van. In één blokje pure chocola (7 gram) zitten al 37 kilocalorieën. Dat komt door de grote hoeveelheid vet en suiker.
Klik om verder te gaan.
De Monitor - KRO-NCRV
We zijn geprogrammeerd om voor eten met veel calorieën te kiezen.
Verder vind je de stoffen cafeïne en theobromine in chocola. Deze stoffen zijn opwekkend: ze maken je wat alerter en je voelt je energieker. Al is het effect minder sterk dan wanneer je een kop koffie drinkt.
Klik om verder te gaan.
Ook andere zintuigen, zoals wat je ziet en hoort, spelen een rol in hoe lekker je iets vindt. Zo maakt chocola vaak een fijn ‘krakend’ geluid als je een hap neemt.
Klik om verder te gaan.
Vervolgens lijkt het te smelten op je tong. Dat komt doordat er bij het eten van chocolade een vetlaagje op je tong ontstaat. Daardoor voelt het heel zacht aan. En dat vinden veel mensen prettig.
Klik om verder te gaan.
Eerdere ervaringen spelen ook een rol in onze smaakbeleving.
We geven chocola bijvoorbeeld vaak als cadeau of bedankje. Die positieve herinneringen kunnen ervoor zorgen dat je het éxtra lekker vindt.