Chocolade is een mix van cacaopoeder, cacaoboter en suiker:
Een van de redenen dat we zo moeilijk van chocola af kunnen blijven, is onze voorkeur voor zoet en vet eten. Als je een zoete of vette snack eet, maken je hersenen het stofje endorfine aan. Dat zorgt voor een blij gevoel.
Omdat chocolade van zichzelf bitter smaakt, doen we er al eeuwenlang melk en suiker bij:
Vanuit ons ‘oerinstinct’ kiezen we voor voedsel met veel calorieën.
En daar heeft een stukje chocola er heel veel van. In één blokje pure chocola (7 gram) zitten al 37 kilocalorieën. Dat komt door de grote hoeveelheid vet en suiker.
We zijn geprogrammeerd om voor eten met veel calorieën te kiezen.
Verder vind je de stoffen cafeïne en theobromine in chocola. Deze stoffen zijn opwekkend: ze maken je wat alerter en je voelt je energieker. Al is het effect minder sterk dan wanneer je een kop koffie drinkt.
Ook andere zintuigen, zoals wat je ziet en hoort, spelen een rol in hoe lekker je iets vindt. Zo vinden veel mensen dat chocola een fijn ‘krakend’ geluid maakt als je een hap neemt.
Vervolgens lijkt het te smelten op je tong. Dat komt doordat er bij het eten van chocolade een vetlaagje op je tong ontstaat. Daardoor voelt het heel zacht aan. En dat vinden veel mensen prettig.
Eerdere ervaringen spelen ook een rol in onze smaakbeleving.
We geven chocola bijvoorbeeld vaak als cadeau of bedankje. Die positieve herinneringen kunnen ervoor zorgen dat je het éxtra lekker vindt.
Het persoonsgegeven dat je hier verstrekt - je mailadres - wordt door de NTR alleen gebruikt voor de nieuwsbrief. We bewaren het veilig (zolang je geabonneerd bent, daarna wordt het vernietigd) en geven of verkopen het nooit aan derden. Onderaan elke nieuwsbrief kun je zelf je toestemming voor de nieuwsbrief intrekken en je mailadres inzien, corrigeren of verwijderen. Bekijk ons privacystatement.