Waarom eisen we zoveel van onszelf?

We stellen onszelf hoge eisen

Gepubliceerd: 20-5-2022

Laatste update: 31-01-2024

Een leuke baan, een koophuis, regelmatig sporten, gezond eten en een leuke partner. We eisen tegenwoordig ontzettend veel van onszelf. Dit komt mede door de enorme hoeveelheid keuzes die we moeten maken. Vroeger was je leven grotendeels voor je uitgestippeld. Was je vader boer? Dan nam jij de zaak van hem over. Tegenwoordig is dat minder vanzelfsprekend. Een fijne ontwikkeling, maar bij al die keuzes komt er ook veel keuzestress kijken. Je wil natuurlijk steeds weer de perfecte keuze maken. Dit kan ontzettend zwaar zijn en zelfs leiden tot een burn-out. Waarom eisen we zoveel van onszelf? Kom erachter in deze serie.

Redacteur: Pim Baars

Waarom eisen we zoveel van onszelf?

1

Waarom hebben we last van keuzestress?

Iedere dag moeten we ontzettend veel keuzes maken. Sommige keuzes maakt je brein bijna onbewust, zoals met welk been jij uit bed stapt. Maar veel keuzes moet je ook zelf maken. Ga je met de fiets of met de bus, eet je vlees, vis of vegetarisch en wat ga je volgend weekend doen? Sommige keuzes zijn leuk om te maken en anderen wat lastiger. Door al deze keuzes kan je een grote mate van keuzestress voelen. Hoe dat precies zit ontdek je in deze story.

gestrest persoon

Waarom hebben we last van keuzestress?

2

Wat is een burn-out?

Soms vraag je te veel van jezelf en moet je even rust nemen. Maar lang niet iedereen pakt die rust. Als je langere tijd over je eigen grenzen gaat dan kan je uiteindelijk een burn-out krijgen. Voortekenen kunnen zijn: veel piekeren, slecht slapen en je slecht kunnen concentreren. Zo’n 1 op de 6 Nederlanders kampt met burn-outklachten. Als je eenmaal een burn-out hebt dan duurt herstel vaak meerdere maanden tot een jaar. Voorkomen is dus beter dan genezen. Kom in deze story meer te weten over een burn-out.

burn-out

Wat is een burn-out?

3

Waarom is fouten maken belangrijk?

Omdat we dagelijks heel veel keuzes moeten maken, komt het ook vaak voor dat we de verkeerde keuzes maken. Dat is lang niet altijd even erg, we leren namelijk van onze fouten. Ze laten ons zien wat wel en niet werkt. Zo weten we bijvoorbeeld tegenwoordig dat je door te lang, te veel van jezelf te vragen een burn-out kan krijgen. We kennen de symptomen en weten wat we ertegen kunnen doen. Zo zorgen we ervoor dat tegenwoordig minder mensen een burn-out krijgen. Fouten brengen ons verder. Ontdek in deze story waarvoor fouten maken nog meer belangrijk is.

Waarom is fouten maken belangrijk?

En je weet het!

Meer is niet altijd beter en fouten brengen ons verder.

We stellen hoge eisen aan onszelf. En moeten vaak op jonge leeftijd al keuzes maken die grote gevolgen hebben. Het is hierbij niet erg om fouten te maken, daar leren we namelijk van. Wel komt hier ook de nodige stress bij kijken. Deze stress is niet per se slecht, maar als deze stress lang aanhoudt kan het wel voor problemen zorgen. Het is daarom goed om te weten wat een burn-out is en hoe je deze herkent. 

auteur

Door Pim Baars

Ook interessant om te weten