Worden jongeren steeds conservatiever?

Worden jongeren steeds conservatiever?
Laatste update: 15-07-2025
Op sociale media en in het nieuws verschijnen steeds meer berichten over jongeren die terugverlangen naar tradities en oude opvattingen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een traditionele rolverdeling in het huishouden, waarbij de man werkt en de vrouw thuis voor de kinderen zorgt. In dit artikel lees je of jongeren daadwerkelijk conservatiever zijn geworden.
Redacteur: Roos van Putten
Wat is conservatief?
Conservatief zijn betekent dat je niet te veel wil veranderen. Maar de betekenis is breder. Mensen die conservatief zijn vinden vaak de , , eigen cultuur en tradities belangrijk. Er ligt minder focus op onderwerpen als , diversiteit en internationale samenwerkingen – wat juist belangrijke standpunten zijn voor veel progressieve mensen.
Worden jongeren echt conservatiever?
Door verschillende onderzoeken weten we of de standpunten van nu gemiddeld conservatiever zijn. Onder andere de European Values Study, waar in alle Europese landen wordt onderzocht wat de meningen zijn over onder andere abortus, euthanasie of het hebben van een sterke leider. Hieruit is altijd gebleken dat de jongste generatie iets is dan de generatie ervoor. Maar dat is anders sinds de generatie van de en later ook . Deze jongeren staan minder open voor bijvoorbeeld de lhbtqia+-gemeenschap of migratie dan de oudere generaties. Hierbij maakt het niet uit waar de jongeren wonen, in de regio of in de randstad [1]. Andere onderzoeken bevestigen dit.
Jongeren geloven vaker in God en staan vaker afwijzend tegenover homoseksualiteit en scheiden.
Er zijn bepaalde thema’s waar jongeren vooral conservatiever over zijn gaan denken. Ze zijn bijvoorbeeld positiever over nationalisme, tradities en een . Tegelijk kijken ze negatiever naar onderwerpen zoals de democratie, abortus en euthanasie. Ook neemt het aantal jongeren dat naar de kerk gaat volgens het CBS voor het eerst in lange tijd toe. Dit zijn allemaal voorbeelden van . Jongeren kiezen vaker voor hun [2]. Op basis daarvan bepalen ze ook vaak op welke politieke partij ze uiteindelijk stemmen. Dat zijn steeds vaker wat conservatievere partijen [3].
Bij , zoals zorg, klimaat of de arbeidsmarkt, is de verschuiving minder duidelijk. Vooral wat betreft het klimaat zijn jongeren de laatste jaren ook conservatiever geworden. Ze vinden dit minder belangrijk en doen minder om duurzaam te leven [4]. Hier lijkt het per thema te verschillen hoe conservatief jongeren denken.
Hoe zit het in de rest van Nederland?
Uit het Nationaal Kiezersonderzoek in 2023 blijkt dat het stemgedrag van de meeste Nederlanders ook conservatiever is geworden. Maar als je kijkt naar culturele standpunten, zoals de acceptatie van minderheden, zijn Nederlanders gemiddeld juist progressiever geworden. Ook zijn Nederlanders gemiddeld minder religieus geworden. Hierin verschillen de gemiddelde standpunten van Nederland dus van die van jongeren [5].

Dit betekent niet dat deze conservatieve jongeren terug willen naar vroeger. Hun opvattingen zijn nog steeds progressiever dan die van 20 jaar geleden, bijvoorbeeld als het gaat over [6]. Er is vooral sprake van een vertraging van de trend waarbij jongeren telkens iets progressiever worden. Hierdoor zijn ze nu gemiddeld conservatiever dan hun ouders, die wel nog steeds progressiever worden.
Dit is vooral goed te zien bij de acceptatie van homoseksualiteit en abortus. Die acceptatie nam steeds toe, maar nu niet meer. Dit wil niet zeggen dat er geen acceptatie meer is, maar dat de generatie die nu 60 is deze onderwerpen meer accepteert dan jongeren van 20 en 30 jaar [7].
Er is ook een grote groep jongeren die juist progressiever is geworden. Dat zorgt voor iets bijzonders: vroeger dachten mensen binnen één generatie vaak ongeveer hetzelfde, maar bij millennials en Gen Z is dat anders. Binnen deze groepen zie je juist een hele duidelijke splitsing. Aan de ene kant zijn er jongeren die opkomen voor progressieve thema’s zoals inclusiviteit en gelijkheid, aan de andere kant groeit de groep jongeren met meer conservatieve ideeën, waar inclusiviteit en gelijkheid meer worden afgekeurd.
Worden vooral jonge mannen conservatiever?
Onderzoekers en journalisten vermoeden dat vooral jonge mannen conservatiever worden. Dit komt deels door de populariteit van de ‘manosfeer’ op sociale media. Dat is een online trend waarbij mannen bijvoorbeeld over mannelijkheid praten. Hierbij krijgen vrouwen vaak de schuld van problemen en wordt een traditionele rolverdeling tussen man en vrouw vaak verheerlijkt. Bijvoorbeeld dat de man het hoofd zou moeten zijn van het gezin en het meeste geld verdient, terwijl de vrouw moet zorgen voor het huishouden en de kinderen. Volgens sommigen is de te ver doorgeschoten. Andrew Tate is een bekende influencer binnen deze ‘manosfeer’:
De 'manosfeer' wil de hiërarchie tussen mannen en vrouwen veranderen, legt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont uit. Bekijk het hele fragment van EenVandaag (AVROTROS) hier.
Jonge mannen stemmen ook wat vaker conservatief dan jonge vrouwen. Volgens onderzoek van Ipsos I&O stemt 55% van de jonge mannen op meer conservatieve partijen, terwijl 40% van de jonge vrouwen hierop stemt. Dit is niet direct opvallend. Want mannen zijn in hun standpunten en stemgedrag gemiddeld genomen altijd wat conservatiever dan vrouwen, wat hun leeftijd ook is [8]. Het tempo waarop jongeren conservatiever worden is hetzelfde bij jonge mannen en bij jonge vrouwen [9].
Een andere social media-trend laat zien dat er ook een groep vrouwen is die conservatiever denkt: ‘tradwives’ (‘traditional wives’). Dit zijn vrouwen die bewust kiezen voor zo’n eerdergenoemde traditionele rolverdeling. Ze blijven thuis, zorgen voor hun man, het huishouden en de kinderen. Dit wordt als conservatief gezien omdat dit oude rolpatronen zijn tussen mannen en vrouwen. In onderstaande video’s vertellen ‘tradwives’ meer over deze taakverdeling:
Vrouwen die zich als 'tradwive' identificeren vertellen over hun ideale rolverdeling. Bekijk alle afleveringen van Meiden van traditie (KRO-NCRV) via NPO Start.
Waarom worden jongeren conservatiever?
De reden dat jongeren over veel onderwerpen conservatiever zijn gaan denken, komt vooral door de wereld waarin ze opgroeien. Jongeren groeien in Nederland op met veel en veiligheid, maar dit voelt niet altijd zo. Jongeren voelen zich vaker ontevreden of onzeker en hebben vaker last van mentale problemen dan eerdere generaties [10], zoals uitgelegd in de video:
Veel jongeren zijn zoekende. Hoogleraar zingeving en leiderschap Joke van Saane legt uit waar dat door komt. Bekijk de hele aflevering van VPRO Tegenlicht via NPO Start.
Vroeger hadden jongeren een vaste plek in de samenleving, onder andere door de . Tegenwoordig zijn die vaste groepen verdwenen en hebben jongeren veel meer mogelijkheden en keuzevrijheid. Maar hierdoor weten ze ook minder goed wie ze zijn en waar ze bij horen [11].
Daarnaast groeien deze generaties op tijdens meerdere grote crises, zoals de , de en de coronapandemie. En ook de economie zorgt voor onzekerheid. Zo is het bijvoorbeeld lastig om een vast contract te krijgen of een huis te kopen [12]. Bovendien verandert de wereld steeds sneller door en . Dit zorgt voor veel vrijheid, maar vergroot ook onzekerheid. Omdat er zoveel mogelijk is, denken ze soms dat er geen vaste regels of waarden meer zijn [13].
Te snelle progressieve veranderingen zorgen voor vragen en onduidelijkheid bij jongeren volgens socioloog Quita Muis. Bekijk de hele aflevering Lekker Conservatief via NPO Start.
Door al deze omstandigheden gaan veel jongeren op zoek naar meer structuur, gemeenschap en een duidelijkere identiteit. Daarom zetten ze zich af tegen de dingen die in hun ogen voor onzekerheid zorgen, zoals verschillende culturen of . Tegelijkertijd vinden ze wel zekerheid in traditionele waarden of religie. De waarden die hier gelden zijn namelijk al heel lang hetzelfde [14]. Dat geeft jongeren houvast en spreekt hen aan:
Hoogleraar zingeving en leiderschap Joke van Saane legt uit hoe een conservatieve wereld past bij het verlangen naar duidelijke regels. Bekijk de hele aflevering van VPRO Tegenlicht via NPO Start.
Kortom, er lijkt dus sprake te zijn van een tegenbeweging: na van snelle progressie zoeken jongeren vaker houvast in oude normen, waarden en identiteiten. Niet uit verlangen naar het verleden, maar als reactie op de chaos, keuzestress en onzekerheid van het nu.
In het kort:
Sinds de generaties van de millennials en Gen Z hebben jongeren gemiddeld iets conservatievere standpunten. Vooral over culturele thema's zoals abortus en homoseksualiteit.
Dit betekent niet dat deze conservatieve jongeren terug willen naar vroeger. Maar ze willen minder snel verandering dan de vorige generaties.
Ondanks dat mannen gemiddeld genomen iets conservatiever zijn dan vrouwen, gaat deze trend niet sneller bij jonge mannen.
De redenen dat jongeren iets conservatiever worden, komt vooral door onzekerheid, snelle veranderingen en crises in de wereld waarin zij opgroeien.
Veel jongeren zoeken naar meer houvast en structuur. Dit vinden ze in conservatieve waarden en door zich af te zetten tegen verandering.
Geraadpleegde bronnen
- Muis, Q. "Dit is waarom jongeren steeds conservatiever zijn." Universiteit van Nederland. 7 januari 2024.
- Kanne, P. & Koppel van de, M. "Jongeren stemmen vooral voor belangen eigen generatie." Ipsos I&O. 7 november 2023.
- Lubbers, M. & Spierings, N. "Jonge mannen meer nationalistisch rechts, jonge vrouwen relatief steeds vaker progressief-links?" SRV. 26 maart 2024.
- Will van, M. & Reijnders, L. "Klimaatverlamming: de barrières tussen duurzaam denken en duurzaam doen." Ipsos I&O. 12 juni 2025.
- Talsma, D. "Nederlandse jongeren conservatiever dan hun ouders?" Univers. 21 november 2019.
- Teutem van, S. "Worden jonge mannen echt steeds conservatiever? Niet als je naar de cijfers kijkt." De Correspondent. 17 april 2024.
- "Jonge Nederlanders conservatiever over abortus en euthanasie." RTL Nieuws. 15 november 2019.
- Oostveen, M. "Ja, jonge mannen stemmen vaker radicaal-rechts dan jonge vrouwen. Maar dat is niet het hele verhaal." De Volkskrant. 26 maart 2024.
- Elbrink, L. "Worden jongeren conservatiever? Dit zijn de cijfers uit het onderzoek van Ipsos I&O." Elsevier Weekblad. 5 september 2024.
- Dekkers, J. "Red jongeren van hun conservatisme." NRC. 23 februari 2024.
- Alphen van, Z. "Waarom millennials conservatiever denken dan hun ouders." VPRO. 22 mei 2020.
- Triebel, G. "Waarom worden jongeren conservatiever? "Gevoel van veiligheid neemt af"." At5. 24 maart 2024.
- Tromp, R. & Woestijne van de, B. "Waarom worden jongeren steeds conservatiever?" Hogeschool van Amsterdam. 4 maart 2024.
- Houten van, M. "Zo gek is het niet dat kerk en geloof bij generatie Z weer in beeld komen." Trouw. 20 april 2025.
En je weet het!
Anderen het laten weten?