Wat is mannelijkheid?

serie-mannelijkheid-openingsafbeelding

Van mannen wordt verwacht dat ze stoer en technisch zijn. En ze mogen niet huilen. Zulke vooroordelen zorgen ervoor dat mannen met verschillende problemen kampen. Maar deze traditionele opvattingen over mannelijkheid dragen ook bij aan problemen waar vrouwen mee te maken hebben. Denk aan de loonkloof. Vrouwen verdienen namelijk nog steeds minder dan mannen. Wat zijn de gevolgen van het hokje ‘mannelijkheid’? Waarom verdienen mannen meer dan vrouwen? En wat zijn de gevolgen van een mannenwereld?

Wat is mannelijkheid?

1

Wat betekent mannelijkheid?

Man zijn heeft veel voordelen: fysiek zijn mannen vaak sterker, als man heb je een grotere kans op een topbaan en mannen verdienen gemiddeld meer geld dan vrouwen. Tegelijkertijd moeten mannen ook aan een bepaald ideaalbeeld voldoen. Zo zou je als man sterk en stoer moeten zijn en vooral niet mogen huilen. Welke nadelige gevolgen heeft dit ideaalbeeld?

mannelijkheid_openingsafbeelding

Wat betekent mannelijkheid?

2

Waarom verdienen mannen meer dan vrouwen?

Nederlandse vrouwen verdienen nog altijd minder dan mannen. De loonkloof wordt wel kleiner, maar vrouwen verdienen nu nog steeds 13 procent minder per uur dan mannen. Dit klinkt misschien niet veel, maar op een heel werkend leven is dit verschil zo’n €300.000, gebaseerd op een gemiddeld salaris. Een deel van dit verschil is te verklaren. Vrouwen werken bijvoorbeeld vaker parttime dan mannen. Maar als je mannen en vrouwen met precies hetzelfde werk en dezelfde uren vergelijkt, dan krijgen mannen gemiddeld nog steeds 6% meer betaald dan vrouwen. Waarom krijgen mannen meer betaald dan vrouwen?

Loonkloof-openingsimage

Waarom verdienen mannen meer dan vrouwen?

3

Wat zijn de gevolgen van een mannenwereld?

'De witte standaard man' bepaalt nog steeds in grote mate hoe we onze maatschappij inrichten. Onze wereld is afgestemd, getest en gebouwd op hem. Maar wat als je niet op hem lijkt? Bekijk de gevolgen van een mannenwereld in dit verhaal.

Wat zijn de gevolgen van een mannenwereld?

En je weet het!

Anderen het laten weten?

auteur

Door Britt van Sloun

Redacteur