Wat is mannelijkheid?

serie-mannelijkheid-openingsafbeelding

Gepubliceerd: 21-11-2022

Laatste update: 12-12-2022

In onze maatschappij zien we de man vaak nog steeds als ambitieus, sterk en als leider. Maar mannen die niet aan dit plaatje voldoen of niet hun zwakheden of gevoelens durven te tonen, kunnen in de knel raken met zichzelf. Het kan onder andere zorgen voor psychische klachten. Ook kan het bijdragen aan een gemiddeld ongezonder leven dan vrouwen. Zo hebben mannen vaker dan vrouwen drugs-, drank- of geweldsproblemen. Meer over de gevolgen van ons beeld over mannelijkheid ontdek je in deze serie.

Redacteur: Britt van Sloun

Wat is mannelijkheid?

1

Wat betekent mannelijkheid?

Vastgeroeste ideeën over mannen hebben voor zowel vrouwen als mannen nadelige gevolgen. Mannen die zich bijvoorbeeld kwetsbaar opstellen of hun emoties tonen worden vaak gezien als watjes of minder deskundig. Hierdoor blijft het idee bestaan dat mannen uitsluitend succesvol kunnen zijn als ze aan dit beeld voldoen. In deze story bekijken we welke negatieve gevolgen dit ideaalbeeld heeft en vertellen verschillende mannen over hun ervaringen.

mannelijkheid_openingsafbeelding

Wat betekent mannelijkheid?

2

Waarom verdienen mannen meer dan vrouwen?

Mannen verdienen voor hetzelfde werk en dezelfde uren gemiddeld meer geld dan vrouwen. Bij de overheid is dit verschil 3% en bij het bedrijfsleven zelfs 6%. Dit heeft verschillende oorzaken. Zo wordt het werk dat gedaan wordt door vrouwen minder gewaardeerd, bestaan er nog steeds veel vooroordelen en hebben vrouwen minder toegang tot goedbetaalde banen. Hoe het komt dan mannen en vrouwen zo anders worden beoordeeld en waarom die vooroordelen zo hardnekkig zijn, zie je in deze story.

Loonkloof-openingsimage

Waarom verdienen mannen meer dan vrouwen?

3

Wat zijn de gevolgen van een mannenwereld?

‘De witte standaard man’ bepaalt nog steeds in grote mate hoe we onze maatschappij inrichten. Medicijnen, auto’s en voedingsmiddelen worden nog steeds vooral getest op ‘hem’. Doordat ook het onderzoek in de medische wereld vooral gebaseerd is op zo’n mannenlichaam is er vaak minder kennis over het vrouwenlichaam. Hierdoor overlijden bijvoorbeeld meer vrouwen aan de gevolgen van een hartaanval en hebben vrouwen meer kans op ernstig letsel na een auto ongeluk. Meer over de gevolgen van een mannenwereld bekijk je in deze story.

Wat zijn de gevolgen van een mannenwereld?

En je weet het!

Anderen het laten weten?

Het traditionele beeld over mannelijkheid kan maatschappelijke problemen in stand houden. Mannen hebben bijvoorbeeld gemiddeld vaker problemen met drugs, drank en geweld. Maar het traditionele beeld draagt ook bij aan dat vrouwen nog steeds gemiddeld minder verdienen dan mannen. En omdat de wereld nog steeds veelal is ingericht en getest op ‘de witte standaard man’, ondervinden mensen die niet op hem lijken veel problemen. De laatste jaren zijn steeds meer mensen zich bewust van de gevolgen van dit hokjesdenken en proberen zij traditionele rolpatronen te doorbreken. Rolmodellen kunnen hierin een grote rol spelen.

auteur

Door Britt van Sloun

Ook interessant

om te weten