Wat is kanker?

Maar liefst 1 op de 3 Nederlanders krijgt ooit kanker. Na de diagnose staat je hele wereld op zijn kop: opeens ben je een kankerpatiënt. Kanker is een verschrikkelijke ziekte met een grote impact op je leven. Wat gebeurt er in je lichaam als je kanker hebt? Welke fysieke, mentale en maatschappelijke gevolgen heeft de ziekte? En waarom is het zo moeilijk om kanker te genezen?

Wat is kanker?

1

Hoe ontstaat kanker?

Als je kanker hebt, is er iets verkeerd gegaan bij de celdeling in je lichaam. Elke dag deelt je lichaam miljarden cellen om gezond te blijven: van 1 cel worden dan 2 cellen gemaakt. Maar soms ontstaan er foutjes, waardoor gezonde cellen veranderen in kankercellen. Die kunnen samenklonteren en zo een tumor vormen. Wil je meer weten over het ontstaan van kanker? Bekijk dan deze story.

Hoe ontstaat kanker?

2

Wat doet kanker met je?

Als je te horen krijgt dat je kanker hebt, staat je hele wereld op z’n kop. Opeens staat je leven in het teken van overleven. Veel patiënten zijn extreem moe en moeten om de haverklap naar het ziekenhuis. Dat eist zijn tol. Niet alleen de fysieke gevolgen zijn groot, ook mentaal vraagt deze ziekte veel van je: je kan last krijgen van depressies, angstgevoelens en machteloosheid. En wat als je niet meer te genezen bent? Meer over de gevolgen van kanker bekijk je hier.

Wat doet kanker met je?

3

Hoe wordt kanker behandeld?

Er zijn ruim 100 soorten kanker, dus er is niet één behandeling die voor iedereen werkt. Welke behandeling je krijgt hangt af van allerlei zaken, zoals het type kanker dat je hebt en het stadium waarin de ziekte zich bevindt. Vaak krijg je een combinatie van behandelingen, zoals een operatie, chemotherapie, bestralen of immuuntherapie. Hoe die behandelingen werken zie je in deze story.

Hoe wordt kanker behandeld?

4

Hoe helpt immuuntherapie tegen kanker?

Immuuntherapie, ook bekend onder de naam immunotherapie, is een vrij nieuwe behandeling tegen kanker. Je krijgt medicijnen, vaak via een infuus, die je afweersysteem als het ware trainen om de kankercellen op te sporen en te doden. Meer over deze nieuwe behandelingsmethode ontdek je in deze story.

Hoe helpt immuuntherapie tegen kanker?

En je weet het!

Anderen het laten weten?

auteur

Door Manon Vonkeman

Redacteur

Ook interessant

om te weten