Laatste update: 18-03-2024
Maar liefst de helft van de Nederlanders krijgt ooit kanker. Na de diagnose staat je hele wereld op zijn kop: opeens ben je een kankerpatiënt. Kanker is een verschrikkelijke ziekte met vaak een grote impact op alle vlakken van je leven. In deze serie zie je wat er gebeurt in je lichaam als je kanker hebt, ontdek je meer over de gevolgen van deze ziekte en lees je meer over veelvoorkomende behandelingen van kanker, zoals immunotherapie en chemotherapie.
Redacteur: Manon Vonkeman
Partner:Wat is kanker?
Hoe ontstaat kanker?
Kanker kan ontstaan als er iets verkeerd gaat bij de celdeling in je lichaam. Elke dag deelt je lichaam miljarden cellen om gezond te blijven: van 1 cel worden dan 2 cellen gemaakt. Maar soms ontstaan er foutjes, waardoor gezonde cellen veranderen in kankercellen. Die kunnen samenklonteren en zo een tumor vormen. Kom in deze story meer te weten over hoe kanker ontstaat.
Wat doet kanker met je?
Als je te horen krijgt dat je kanker hebt, staat je hele wereld op z’n kop. Opeens staat je leven in het teken van overleven. Veel patiënten zijn extreem moe en moeten om de haverklap naar het ziekenhuis. Dat eist zijn tol. Niet alleen de fysieke gevolgen zijn groot, ook mentaal vraagt deze ziekte veel van je: je kan last krijgen van depressies, angstgevoelens en machteloosheid. En wat als je niet meer te genezen bent? Meer over de gevolgen van kanker bekijk je hier.
Hoe is het leven na kanker voor jongvolwassenen?
Elk jaar krijgen bijna 4.000 jongvolwassenen van 18 tot en met 39 jaar de diagnose kanker. Zij worden AYA’s genoemd. De kanker heeft niet alleen invloed op hun gezondheid, maar ook op alle andere vlakken van het leven: van studie, werk en verzekeringen tot hun zelfbeeld, relaties en vruchtbaarheid. In deze story zie je welke gevolgen het kan hebben als je op jonge leeftijd kanker hebt gehad.
Hoe wordt kanker behandeld?
Er zijn veel verschillende soorten kanker, dus er is niet één behandeling die voor iedereen werkt. Welke behandeling je krijgt hangt af van allerlei zaken, zoals het type kanker dat je hebt en het stadium waarin de ziekte zich bevindt. Vaak krijg je een combinatie van behandelingen, zoals een operatie, chemotherapie, bestralen of immuuntherapie. Hoe die behandelingen werken zie je in deze story.
Hoe helpt immuuntherapie tegen kanker?
Immuuntherapie, ook bekend onder de naam immunotherapie, is een vrij nieuwe behandeling tegen kanker. Je krijgt medicijnen, vaak via een infuus, die je afweersysteem als het ware trainen om de kankercellen zelf op te sporen en te doden. Hoe immuuntherapie precies werkt, ontdek je in deze story.
Wat is chemotherapie?
Chemotherapie is de behandeling van kanker met medicijnen die cellen doden of celgroei remmen. De medicijnen kan je toegediend krijgen via een infuus, tabletten, injecties of capsules. Een behandeling bestaat meestal uit een aantal chemokuren. Kom in deze story meer te weten over de werking van chemotherapie.
En je weet het!
Anderen het laten weten?
Bij kanker gaat er iets mis met de celdeling in je lichaam. Kankercellen stoppen niet met delen en kunnen daardoor een tumor vormen: een samenklontering van kankercellen. De ziekte heeft vaak veel impact op je leven. Bevolkingsonderzoeken moeten helpen om kanker sneller op te sporen. Want hoe eerder je erbij bent, hoe kleiner de gevolgen.