We kennen allemaal de beelden van mensen die op de vlucht zijn voor oorlog of hongersnood. Maar mensen die vluchten vanwege het klimaat? Daar zijn we niet aan gewend. Toch zijn ze er al.
Door de opwarming van de aarde zullen grote delen van de wereld uitdrogen of overstromen. Hierdoor zullen steeds meer mensen hun huis moeten ontvluchten en op zoek moeten naar een veilige plek.
Sinds 2008 vluchten jaarlijks 26,4 miljoen mensen voor de effecten van klimaatverandering.
Klimaatvluchtelingen vluchten voor de volgende effecten:
Zeespiegelstijging
Verwoestijning
Extreem weer
Oceaanverzuring
Bosbranden
Op de vlucht slaan omdat je huis wegspoelt of oogst mislukt, is tot nog toe nergens in de wereld een geldige reden om asiel te krijgen.
Een vluchtelingenstatus krijg je alleen als je vlucht voor geweld of voor vervolging vanwege ras, politieke voorkeur, seksuele geaardheid of religie.
De inwoners van Kiribati kregen geen vluchtelingenstatus. Maar ze hebben wel de eerste stappen gezet voor internationale erkenning van klimaatvluchtelingen.
Wat vind jij? Moeten we hen officieel erkennen als ‘vluchtelingen’?
Klimaatvluchtelingen zijn er niet alleen in Afrika of Azië. Ook in Westerse landen slaan mensen op de vlucht: denk aan bosbranden in Australië en de VS en overstromingen in Frankrijk en Italië.
Rijke landen hebben geld om de gevolgen te beperken. Ze bouwen bijvoorbeeld dijken tegen opkomend water. Armere landen hebben hier meestal geen geld voor, terwijl juist zij het zwaarst getroffen worden.
De VN verwacht dat in 2050 maar liefst 50 tot 200 miljoen mensen op de vlucht zullen zijn vanwege klimaatverandering.
Het persoonsgegeven dat je hier verstrekt - je mailadres - wordt door de NTR alleen gebruikt voor de nieuwsbrief. We bewaren het veilig (zolang je geabonneerd bent, daarna wordt het vernietigd) en geven of verkopen het nooit aan derden. Onderaan elke nieuwsbrief kun je zelf je toestemming voor de nieuwsbrief intrekken en je mailadres inzien, corrigeren of verwijderen. Bekijk ons privacystatement.