Wat is duurzame energie?

Duurzame energie

Gepubliceerd: 4-8-2022

Laatste update: 31-01-2024

Duurzame of groene energie wordt gehaald uit natuurlijke, oneindige energiebronnen. Denk bijvoorbeeld aan de zon, wind, water en warmte uit de lucht of bodem. Door de klimaatverandering zien steeds meer mensen de noodzaak om over te stappen van traditionele energiebronnen, zoals steenkolen, gas en fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen. Veel huizen gaan daarom van het gas af als verwarmingsmethode. Er wordt vervolgens overgestapt op bijvoorbeeld elektrisch koken en een warmtepomp in plaats van een cv-ketel. Naast de eerder genoemde écht duurzame energiebronnen wordt kernenergie ook gezien als een redelijk duurzame manier van energie opwekken. Bij de opwekking komt namelijk weinig CO2 vrij. In deze serie leer je meer over verschillende duurzame energiebronnen.

Redacteur: Pim Baars

Wat is duurzame energie?

1

Hoe werken zonnepanelen?

Je ziet hem niet altijd, maar stralen doet ie sowieso: de zon. En de energie van deze zonnestralen kunnen we door middel van zonnepanelen omzetten in bruikbare energie. Voor bijvoorbeeld je koelkast, computer en koffiezetapparaat. Al in 1989 werden de eerste zonnepanelen in Nederland geïnstalleerd en tegenwoordig zie je ze overal. De meeste zonnepanelen wekken energie op door middel van de elektronen in silicium. Wat dat is en hoe dat precies gaat lees en bekijk je in deze story.

de installatie van zonnepanelen op het dak

Hoe werken zonnepanelen?

2

Wat is waterstof?

Waterstof is een mogelijke vervanger voor aardgas. Er komt namelijk energie vrij als je het verbrandt. Hierdoor kan je het gebruiken als brandstof voor bijvoorbeeld auto's en schepen. Maar je kan er ook een huis mee verwarmen. Het restproduct is water. Het enige grote obstakel van waterstof is dat het niet voorkomt in de natuur. Je moet waterstof zelf maken en dat kost energie. We onderscheiden daarom grijze, groene en blauwe waterstof en de een is duurzamer dan de ander. Hoe waterstof wordt gemaakt en wat je ermee kan lees en bekijk je in deze story.

thumb-waterstof

Wat is waterstof?

3

Hoe werkt een kerncentrale?

Niet iedereen is even enthousiast over kernenergie. Wereldwijd zijn er verschillende kernrampen geweest en de gevolgen van zo'n ramp zijn niet mis. Toch zijn er tegenwoordig steeds meer voorstanders van kerncentrales. De Rijksoverheid noemt energie uit kerncentrales bijvoorbeeld relatief duurzaam. Met een kerncentrale kan je namelijk op een redelijk veilige en schone manier energie opwekken. Ze stoten weinig CO2 uit en hebben weinig grondstoffen nodig. Maar de grondstof uranium die nodig is voor het opwekken van kernenergie is niet hernieuwbaar. Ook is het radioactieve afval dat overblijft erg gevaarlijk. Dat wordt in Nederland bijvoorbeeld eerst ten minste 100 jaar bovengronds opgeslagen en daarna diep onder de grond opgeborgen. Hoe een kerncentrale precies werkt lees en bekijk je in deze story.

kerncentrale-openingsafbeelding

Hoe werkt een kerncentrale?

4

Wat is een warmtepomp?

Als we het thuis warm willen hebben dan zetten we de verwarming aan. In veel huizen wordt vervolgens gas verbrand in de cv-ketel. Met de warmte die daarbij vrijkomt wordt water opgewarmd dat vervolgens je radiatoren of vloerverwarming opwarmt. Een duurzaam alternatief voor het verwarmen van een huis is de warmtepomp. Deze verwarmingsmethode werkt niet met verbranding, maar maakt slim gebruik van vloeistoffen met een laag kookpunt. Maar met alleen een warmtepomp ben je er daarom nog niet. Meer over de warmtepomp lees en bekijk je in deze story.

1_vanaf_2026_warmtepomp_verplicht

Wat is een warmtepomp?

En je weet het!

Duurzame energie is energie die we winnen uit oneindige energiebronnen, zoals de zon, wind en water. Door hierop over te stappen, putten we de aarde minder uit. En gaan we de opwarming van de aarde tegen.

auteur

Door Pim Baars

Ook interessant

om te weten