Serie
Gezondheid
Wat doet de zon met je?
... en je weet het
Hoe werken zonnepanelen?
Heb jij al zonnepanelen op je dak liggen? Dan ben je niet de enige, want zonne-energie is razend populair.
En dat is niet zo gek, want bij het opwekken van zonne-energie komt geen CO2 vrij en het kan flink wat geld schelen op je energierekening.
Journaal - NOS
In 1989 kwamen de eerste panelen op een Nederlands huis.
Tegenwoordig zijn ze in steeds meer soorten en maten te vinden. Denk bijvoorbeeld aan drijvende zonnepanelen, ramen die bestaan uit zonnecellen en zonnepaneel-wegen.
En wat dacht je van een zonneshirt of -poncho waarmee je je telefoon kunt opladen?
Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die energie opwekken uit zonlicht. De meeste zijn gemaakt van silicium (silicon). Dat materiaal is ideaal voor zonnepanelen, omdat silicium zonlicht erg goed kan omzetten in elektriciteit.
In 1 uur tijd bereikt meer zonne-energie de aarde dan de hoeveelheid energie die de hele wereld in een heel jaar gebruikt.
Zonnepanelen maken daar gebruik van. Helaas kunnen ze nog niet ál het zonlicht dat op de panelen valt omzetten. Bij zonnepanelen van silicium kan dit niet hoger worden dan zo'n 30%.
Voor je de opgewekte stroom kan gebruiken, moet er eerst nog wat gebeuren. Want zonnepanelen creëren gelijkstroom, terwijl je wasmachine, televisie of koelkast wisselstroom gebruiken.
Een omvormer zet de stroom daarom om naar wisselstroom.
Dan zit je gelukkig niet gelijk in het donker. Meestal krijg je dan stroom van het elektriciteitsnet.
Maar je kan ook stroom terugleveren aan het net. Soms krijg je namelijk juist meer stroom van de panelen dan je nodig hebt. Wat je niet meteen gebruikt, gaat daarom vaak terug naar het elektriciteitsnet. Lever je uiteindelijk meer stroom aan het net dan je verbruikt, dan krijg je daar geld voor terug. Dat heet de salderingsregeling.
Je kan zonne-energie ook opslaan in een (thuis)batterij. Deze bestaan al, maar zijn voor burgers vaak nog erg duur en de productie is slecht voor het milieu. Hoe meer energie je wilt opslaan, hoe duurder.
Heel goed natuurlijk dat we steeds meer zonne-energie opwekken. Maar ons stroomnet kan al die stroom nog niet altijd aan.
Zo vallen zonnepanelen soms uit op piekmomenten, omdat het net te veel stroom in één keer krijgt. En soms is er geen plek meer op het net voor mensen die ook graag panelen willen.
Pointer - KRO-NCRV
“Wij konden hier 1500 panelen kwijt, maar het net zat vol.”
Zonnepanelen zijn steeds goedkoper, beter en mooier geworden. Er zijn steeds minder panelen nodig om een gezin van stroom te voorzien. En de ambities zijn groot, want zonlicht raakt niet op en het is een hele duurzame vorm van energie.
Hoe werken zonnepanelen?