Wat is geluk?

een gelukkig stelletje

Gepubliceerd: 13-5-2022

Laatste update: 31-01-2024

Geluk wordt vaak omschreven als een gevoel van tevredenheid over je leven en wie je bent. Maar geluk is heel persoonlijk. Het betekent voor iedereen wat anders. Dat maakt het ook lastig om te meten hoe gelukkig iemand is. Toch zijn er wel allerlei zaken waar je lichaam geluksstofjes van gaat aanmaken. Daardoor voel je bijvoorbeeld minder pijn, voel je je vrolijker of krijg je een ontspannen gevoel. In deze serie ontdek je meer over allerlei zaken die een positief effect kunnen hebben op je geluksgevoel.

Redacteur: Manon Vonkeman

Wat is geluk?

1

Waarom heb je aanraking nodig?

Hand-in-hand lopen, een dikke knuffel of een hand op je schouder: aanraking is van onschatbare waarde voor je gezondheid. Bij positieve aanraking komt het stofje oxytocine vrij, dit staat ook wel bekend als het knuffelhormoon. Dit stofje zorgt ervoor dat je lichaam kan ontspannen, dat je je veilig voelt en dat je minder stress ervaart. Meer weten over de positieve effecten van aanraking? Lees en bekijk dan deze story.

Waarom heb je aanraking nodig?

2

Welk effect heeft muziek op je?

Als je naar muziek luistert, activeert dat verschillende hersendelen. Denk bijvoorbeeld aan de hersendelen die te maken hebben met emoties en met bewegen. Je hersenen maken bovendien stofjes aan die je een gelukkig gevoel geven, laten ontspannen en ervoor zorgen dat je je verbonden voelt met andere mensen. In deze story ontdek je wat muziek allemaal met je kan doen.

Effecten van muziek bevrijdingsdag

Welk effect heeft muziek op je?

3

Waarom is lachen gezond?

Soms is iets zó grappig dat je in de slappe lach schiet en minutenlang niet meer bij komt van het lachen. Je bent dan goed bezig, want lachen is hartstikke gezond. Het zorgt bijvoorbeeld voor een vrolijk en tevreden gevoel, het versterkt je immuunsysteem en het maakt sociaal contact makkelijker. Een minuut lachen geeft zelfs dezelfde boost aan je hart en bloedsomloop als 10 minuten roeien. Dat en meer ontdek je in deze story.

vrolijke meiden lachen

Waarom is lachen gezond?

4

Maakt geld gelukkig?

De uitspraak ‘geld maakt niet gelukkig’ heb je vast wel eens gehoord, maar klopt het ook? Uit onderzoek blijkt dat er wel degelijk een verband is tussen geld en geluk. Dat komt omdat je vaak een stuk comfortabeler kan leven als je wat meer geld hebt. Het is bijvoorbeeld makkelijker om gezond te leven en een fijn huis te kopen. Maar geluk is veel meer dan geld. Hoe dat precies zit, ontdek je hier.

Maakt geld gelukkig?

5

Waarom is spelen zo goed voor je?

Jeu de boules, een potje Risk of touwtje springen: spelen is hartstikke goed voor je. Het helpt niet alleen tegen de verveling, maar je leert er ook wat van. Apen en ratten spelen regelmatig, en ook volwassenen zouden eens wat vaker moeten spelen, zeggen wetenschappers. Spelen kan bijvoorbeeld je pijn verzachten en het zorgt voor een betere band met andere mensen, wat weer belangrijk is voor je geluksgevoel. In deze story lees en zie je meer over het belang van spelen.

Waarom is spelen zo goed voor je?

6

Waarom vinden we seks lekker?

Seks doet van alles met je. Door alle prikkels tijdens het vrijen komen er geluksstofjes vrij in je brein, zoals dopamine en endorfine. Die zorgen voor een lekker gevoel. Ook maakt je lichaam het knuffelhormoon oxytocine aan tijdens de seks. Dat stofje zorgt er onder andere voor dat je je verbonden voelt met je partner(s). Meer over waarom veel mensen seks lekker vinden, ontdek je hier.

vrijpartij

Waarom vinden we seks lekker?

7

Waarom is beweging zo belangrijk?

Dat beweging goed voor je is weten de meeste mensen wel. Het zorgt er niet alleen voor dat je lichaam fit blijft, maar doet ook van alles met je mentale gezondheid. Als je regelmatig sport, kunnen psychische klachten, zoals somberheid en angst, bijvoorbeeld verminderen. En ook de kans op dementie neemt af als je genoeg beweegt. In deze story ontdek je wat beweging allemaal met lichaam en geest kan doen.

mountainbiken

Waarom is beweging zo belangrijk?

En je weet het!

Anderen het laten weten?

auteur

Door Manon Vonkeman

Ook interessant

om te weten