Hoe verandert ons werk?

werkend in een fabriek

Laatste update: 23-03-2023

Er is heel wat veranderd op de werkvloer de afgelopen honderd jaar. Veel zaken die wij tegenwoordig vanzelfsprekend vinden, waren dat vroeger helemaal niet. Denk bijvoorbeeld aan het werken met machines en computers, het hebben van vakantiedagen of het opbouwen van pensioen. Sommige ontwikkelingen maken ons werk een stuk makkelijker, maar er zijn ook zaken waar zorgen over zijn. Pikken robots bijvoorbeeld onze banen in? En kan je tegenwoordig nog wel een vast contract krijgen? In deze serie ontdek je meer over veranderingen in ons werk.

Redacteur: Manon Vonkeman

Hoe verandert ons werk?

1

Waarom krijg je zo moeilijk een vast contract?

In de jaren 60 en 70 was het vrij normaal dat je een vast contract kreeg. Maar tegenwoordig is dat wel anders. Bij werknemers tussen de 25 en 45 jaar komt een flexcontract vaker voor dan een vast contract. Voor werkgevers is het vaak gunstiger om geen vast contract te bieden, maar veel werknemers hebben liever de zekerheid van een vaste baan. Waarom flexcontracten steeds gewoner zijn, ontdek je in deze story.

Waarom krijg je zo moeilijk een vast contract?

2

Waarom werken er arbeidsmigranten in Nederland?

Aardbeienplukkers, schoonmakers, vrachtwagenchauffeurs, aspergestekers: in Nederland werken honderdduizenden arbeidsmigranten. Al eeuwenlang reizen mensen hierheen om werk op te pakken waar in Nederland geen mensen voor te vinden zijn. In deze story ontdek je meer over de geschiedenis van arbeidsmigratie vanaf de jaren zestig tot nu, met unieke oude beelden van toen.

Italiaanse gastarbeiders in een Twentse fabriek

Waarom werken er arbeidsmigranten in Nederland?

3

Hoe veranderen robots ons werk?

Machines en robots nemen steeds meer werkzaamheden van ons over. Denk bijvoorbeeld aan zelfscankassa’s in de supermarkt, de melkrobot in de koeienstal of operatierobots in de zorg. Eerst vervangen machines vooral onze spierkracht. Maar met de uitvinding van de computer ontstaan er ook robots die het denkwerk (deels) van ons overnemen. Sommige mensen zijn bang dat robots onze banen inpikken, maar hoe realistisch is dat? Dat lees en bekijk je hier.

de sociale robot Pepper

Hoe veranderen robots ons werk?

4

Hoe ongezond is nachtwerk?

Maar liefst 1,2 miljoen mensen in Nederland draaien wel eens een nachtdienst. Denk bijvoorbeeld aan zorgmedewerkers, beveiligers en brandweerlieden, maar ook in de distributie werken veel mensen in de nacht. Door onze 24-uurseconomie verwachten we tegenwoordig dat bestelde pakketjes de volgende dag al in huis zijn. En om dat voor elkaar te krijgen, moeten mensen ook ’s nachts aan het werk. Wat die nachtdiensten kunnen doen met je gezondheid, ontdek je in deze story.

nachtdienst in de beveiliging, security

Hoe ongezond is nachtwerk?

5

Wat doet een vakbond?

Salarisverhogingen, verlofdagen, veiligheid op de werkvloer: het klinkt misschien heel vanzelfsprekend, maar niets is minder waar. Daar is hard voor gestreden. Zo’n 150 jaar geleden ontstaan de eerste moderne vakbonden. Fabrieksarbeiders maken lange dagen, werken met gevaarlijke machines en krijgen er maar weinig loon voor terug. Om hun arbeidsomstandigheden te verbeteren verenigen ze zich in vakbonden. Meer over de geschiedenis van vakbonden en hoe ze er tegenwoordig voor staan, bekijk je hier.

een demonstratie van vakbonden in 1968

Wat doet een vakbond?

6

Waarom werken vrouwen vaak parttime in Nederland?

Van de werkende Nederlandse vrouwen werkt bijna driekwart parttime, tegenover bijna een kwart van de mannen. Dat heeft vooral te maken met sociale normen. Lange tijd geldt: de man brengt brood op de plank, de vrouw zorgt voor het huishouden en de kinderen. Hoewel dit in de loop van de tijd wel is verschoven, blijft het beeld van de parttime-werkende vrouw en fulltime-werkende man hangen. Meer daarover ontdek je hier.

vrouw aan het thuiswerken met baby

Waarom werken vrouwen vaak parttime in Nederland?

En je weet het!

Anderen het laten weten?

auteur

Door Manon Vonkeman

Ook interessant om te weten