Welke ongemakken horen bij de zomer?

Zomerse ongemakken

Laatste update: 20-04-2022

Hoge temperaturen, zwemmen in natuurwater of de zee en barbecueën met vrienden. De zomer brengt allerlei aangename dingen met zich mee. Maar lang niet alles aan de zomer is feestelijk. Muggen zoemen door je kamer, teken verschuilen zich in de bosjes en er vliegen weer flink veel pollen door de lucht, hatsjoe! Oh, en hadden we de eikenprocessierups al genoemd? Welke ongemakken horen er allemaal bij de zomer en hoe kan je met ze omgaan, je leest er alles over in deze serie.

Redacteur: Pim Baars

Welke ongemakken horen bij de zomer?

1

Wat doet de hitte met je lichaam?

Zomerse temperaturen zijn vaak goed voor je humeur. Eindelijk mogen de korte broeken en rokjes weer uit de kast! De parken en stranden stromen vol en de ijscoman draait overuren. Maar als het een paar dagen boven de 25 graden is geweest begint menig Nederlander ook met klagen. Want slapen met deze temperaturen? Dat gaat niet. Het zweet gutst uit onze lijven, we raken vermoeid en sommigen lopen zelfs een zonnesteek op. En in Nederland voelt de hitte toch écht anders dan in het buitenland. Wat doet de hitte met ons?

iemand heeft het heet

Wat doet de hitte met je lichaam?

2

Wat bepaalt hoe snel je verbrandt door de zon?

Op de eerste zomerse dag van het jaar is menig Nederlander buiten te vinden. Je trekt alle kastje open op zoek naar de zonnebrandcrème. En als je het zanderige flesje hebt gevonden is het nog maar de vraag of ie nog goed werkt. Tijdens de eerste zomerse dagen kan je minder goed tegen de zon dan midden in de zomer. Je huid moet dan namelijk nog wennen. Ook is de een na 10 minuten zonnen al knalrood terwijl een ander veel minder snel verbrandt. Wat bepaalt hoe snel je verbrandt?

iemand is verbrand en smeert zichzelf in met crème

Wat bepaalt hoe snel je verbrandt door de zon?

3

Waarom bijten muggen je?

Muggen steken niet, maar ze bijten. En daarnaast houden ze je ook vaak uren wakker met hun gezoem. Voor ons kan dat ontzettend irritant zijn, maar voor de mug is dat gezoem juist nuttig. De vrouwelijke mug zoekt dan namelijk een partner om zich mee voort te planten. Is het gelukt om een partner te vinden dan wordt de mug dorstig, bloeddorstig wel te verstaan. In bloed zitten namelijk eiwitten en die zijn nodig voor de ontwikkeling van de eitjes. Niet iedereen wordt even vaak gebeten door muggen. Hoe dat zit en waarom muggen bijten lees je in deze story.

mug op arm

Waarom bijten muggen je?

4

Waarom hebben we last van de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is al jaren een ware plaag. Armen, benen of hele lichamen vol rode bulten. De kleine brandharen van deze rupsen zorgen bij velen voor veel jeuk en irritatie. Maar ze kunnen ook serieuzere problemen veroorzaken zoals luchtwegproblemen, zwellingen, ernstige allergische reacties, koorts en braken. En met name in de zomer zorgen ze voor veel overlast. Waarom hebben we zoveel last van de eikenprocessierups?

eikebprocessierups met brandharen kruipt omhoog op een boom

Waarom hebben we last van de eikenprocessierups?

5

Hoe brengen teken de ziekte van Lyme over?

Het bos, de duinen, heide, weilanden, parken en gewoon thuis in de tuin. Teken vind je op heel veel plaatsen tussen hoog gras en bladeren. De meeste mensen worden gebeten in de periode tussen maart en oktober. De teek is dus niet alleen in de zomer actief, maar met mooi weer ben jij waarschijnlijk wel iets vaker buiten. Jaarlijks worden ongeveer één miljoen mensen gebeten door een teek en al die mensen lopen kans op de ziekte van Lyme. Wat is de ziekte van Lyme en hoe brengen teken deze ziekte over?

1_lyme

Hoe brengen teken de ziekte van Lyme over?

6

Wat is hooikoorts?

Vooral op warme winderige dagen zitten ze in de lucht: pollen. Voor velen geen enkel probleem, maar als je hooikoorts hebt dan word je er waarschijnlijk minder vrolijk van. Pollen zijn het stuifmeel van bepaalde grassen, planten en bomen die in bloei staan. Hooikoorts is een allergische reactie hierop. Door deze allergische reactie komt veel histamine vrij. Dit stofje beschermt je tegen stoffen die je lichaam als gevaarlijk beschouwt. Maar niet iedereen kan tegen even veel histamine. Een teveel aan histamine veroorzaakt vervolgens de hooikoortsklachten. Wat gebeurt er in je lichaam bij hooikoorts?

hooikoorts

Wat is hooikoorts?

En je weet het!

Deze ongemakken horen bij de zomer.

Net als menig bloem en plant, bloeien veel mensen volledig op in de zomer. Maar laten we wel eerlijk zijn, de zomer heeft ook zo zijn ongemakken. Smeer jezelf dus goed in als je in de zon gaat zitten. Blijf weg van van plaatsen waar de eikenprocessierups is gesignaleerd. En controleer jezelf op teken als je in hoog gras of door bosjes hebt gelopen. Of laat iemand anders dat doen.

auteur

Door Pim Baars

Ook interessant om te weten