Waarom worden we regelmatig ziek?

Gepubliceerd: 6-1-2022

Laatste update: 05-02-2024

Griepjes, snottebellen, een ruwe keel… een paar keer per jaar hebben de meeste mensen wel last van een verkoudheid of griep. Vooral in de herfst en winter verspreiden virussen en ziektekiemen zich en zitten we te hoesten en niezen. Raken we dan nooit immuun voor ziektes? Nee, helaas. Ziektes ontwikkelen zich, virussen veranderen. En je immuunsysteem werkt niet altijd even goed. Daardoor moeten we er regelmatig aan geloven en zit er niets anders op dan met een kop thee onder de wol: uitzieken.

Redacteur: Paul Koster

Waarom worden we regelmatig ziek?

1

Wat gebeurt er in je lijf bij verkoudheid?

Er bestaan ontzettend veel virussen waardoor je verkouden kunt worden. Als je bent besmet door zo’n virus, krijg je keelpijn, snot, moet je hoesten en krijg je een verstopte neus. Dit komt doordat de slijmvliezen in je neus en keel ontstoken zijn. Er is weinig wat helpt tegen verkoudheid. Belangrijk is om je lijf rust geven en te laten vechten tegen het virus. Lees hier meer over wat een verkoudheid met je doet.

neus snuiten bij verkoudheid

Wat gebeurt er in je lijf bij verkoudheid?

2

Hoe werkt je immuunsysteem?

Je immuunsysteem spoort ziekteverwekkers op en probeert ze te vernietigen, zodat ze je niet ziek kunnen maken. Daarvoor werken allerlei witte bloedcellen, eiwitten en andere stoffen in je lichaam samen. Hoe sterk je immuunsysteem is, hangt af van veel factoren waar je geen invloed op hebt, zoals je DNA en medische aandoeningen. Wel kan je je afweer een handje helpen door gezond te leven. Meer over de werking van je immuunsysteem ontdek je in deze story.

iemand eet gezond voor z'n weerstand

Hoe werkt je immuunsysteem?

3

Waarom wordt de een sneller ziek dan de ander?

Je probeert zo gezond mogelijk te eten, sport minstens drie keer per week en slaapt iedere nacht acht uur… maar toch ben je regelmatig ziek. En dat terwijl je vrienden bijna nooit ziek zijn. Hoe kan dat? In deze story ontdek je waarom de een sneller ziek wordt dan de ander.

Sneller ziek_thumbnail

Waarom wordt de een sneller ziek dan de ander?

4

Hoe verspreiden virussen zich?

Op de wereld zijn er ontzettend veel virussen, zoals influenza (griep), verkoudheidsvirussen en corona. Niet alle virussen verspreiden zich op dezelfde manier. Bij veel virussen gaat verspreiding via kleine druppeltjes water in de lucht. Maar er zijn bijvoorbeeld ook virussen die zich kunnen verspreiden door een wondje, een insectenbeet of besmet voedsel. Meer daarover ontdek je in deze story.

koorts

Hoe verspreiden virussen zich?

5

Waardoor verandert een virus?

Verkoudheid, griep en corona zijn ziektes die ontstaan door een virus. In je lichaam vermenigvuldigt een ziekmakend virus zich razendsnel. Daarvoor gebruikt het onze eigen lichaamscellen. Bij het kopiëren gebeuren er wel eens foutjes, waardoor de genetische code verandert. Dit ‘nieuwe’ virus kan zich weer verder verspreiden. Dat is de reden dat we telkens opnieuw griep kunnen krijgen en dat er meerdere varianten van het coronavirus bestaan. Lees hier meer over de effecten van zo’n mutatie.

Waardoor verandert een virus?

En je weet het!

Anderen het laten weten?

auteur

Door Paul Koster

Ook interessant

om te weten