Ruim 65.000 Nederlanders werken bij het leger. Bij het leger denk je al snel aan oorlogen, maar er zijn nog veel meer taken die militairen uitvoeren.
Klik om verder te gaan.
Defensie heeft drie kerntaken:
Ons land en dat van bondgenoten verdedigen
Rechten en stabiliteit op de wereld beschermen
De overheid helpen, bijvoorbeeld bij een crisis of ramp
Klik om verder te gaan.
Die taken worden uitgevoerd door de krijgsmacht: de landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee. Zo bewaakt de marechaussee onze grenzen en beschermt de landmacht ons tegen aanvallen op Nederland.
Klik om verder te gaan.
De luchtmacht houdt het luchtruim in de gaten. "In Nederland staan altijd twee F-16’s klaar om te kunnen opstijgen binnen enkele minuten."
Maar de taken vinden niet alleen plaats binnen Nederland.
Over de hele wereld doet het leger mee aan missies. De bekendste zijn grote missies zoals die in Mali en Afghanistan.
Klik om verder te gaan.
Een missie kan van alles zijn: een gebied of materieel bewaken, piraterij tegengaan, inlichtingen verzamelen, soldaten trainen, vredesoperaties.
Klik om verder te gaan.
Daar wordt hard voor getraind. Zo zijn er al vanaf de jaren 2000 wintertrainingen in Noorwegen. In de extreme kou worden militairen daar klaargestoomd voor het echte werk.
Klik om verder te gaan.
Hoe is het om op missie te gaan?
Kijken in de ziel, NTR
Klik om verder te gaan.
Ook helpt Defensie de overheid en de politie. Bijvoorbeeld bij natuurbranden, overstromingen, aanhoudingen, het opduiken van lichamen of het ruimen van explosieven.
Klik om verder te gaan.
Elk jaar worden er ruim 2500 explosieven geruimd. Nederland ligt namelijk vol met bommen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Hoe het ruimen in zijn werk gaat zie je hier.
Er is veel discussie over de inzet en de kosten van het leger. Volgens de een gaat er te weinig geld naartoe, volgens de ander juist te veel. En of alle missies nodig zijn, blijft ook onderwerp van gesprek.