Wat is chemotherapie?
In samenwerking met
OLVG - Ziekenhuis met een hart
BNNVARA

Wat is chemotherapie?
Kanker ontstaat als er iets fout gaat bij je celdeling. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Chemotherapie is de behandeling van kanker met celdodende of celgroeiremmende medicijnen.
Deze zogeheten cytostatica krijg je binnen via een infuus, tabletten, capsules of injecties. Het medicijn verspreidt zich daarna via je bloed naar alle cellen in je lichaam.
OLVG - Ziekenhuis met een hart - BNNVARA
In het OLVG ziekenhuis wordt de chemotherapie klaargemaakt door een chemorobot:
Er zijn twee verschillende vormen, namelijk: palliatieve chemotherapie en curatieve chemotherapie. Deze hebben allebei een ander doel.
Palliatieve chemotherapie krijg je als je niet te genezen bent. Bij deze vorm worden klachten verminderd en kan je langer in leven blijven.
Deze therapie is gericht op het remmen van de groei van de tumor en/of het verminderen van klachten. Doordat de tumor kleiner wordt nemen je klachten af.
Curatieve chemotherapie is juist gericht op het genezen van kanker. Dat gaat door middel van een combinatie van chirurgie, radiotherapie, hormoontherapie en/of immuuntherapie.
Week van de zon - NTR
Een chemokuur bestaat vaak uit een combinatie van medicijnen. Niet alle kankercellen zijn namelijk even gevoelig voor hetzelfde medicijn.
Een behandeling bestaat meestal uit een aantal chemokuren
Deze kuren kan je dagelijks, wekelijks of maandelijks krijgen. Dit hangt af van je ziektebeeld.
Je krijgt dan een of meer dagen achter elkaar medicijnen. Daarna is er een rustperiode. In de rustperiode kan je lichaam van de medicijnen herstellen. Zo’n periode van toediening en rust noem je een chemokuur. De duur van zo'n kuur is meestal drie tot vier weken, maar kan ook korter op elkaar zijn. Vaak moet je meerdere chemokuren achter elkaar doen.
Veelvoorkomende bijwerkingen zijn:
- Verminderde eetlust, misselijkheid en overgeven
- Verminderde werking van je nieren
- Verandering in gewicht
- Veranderingen in reuk en smaak
- Haaruitval
- Irritatie van je mondslijmvlies
Sommige bijwerkingen kunnen jaren aanhouden. Je kan minder vruchtbaar of onvruchtbaar worden. Schade krijgen aan je hart en nieren. En ook last van smaakverlies, vermoeidheid, gehoorschade en concentratiestoornissen komen voor.
Of een chemotherapie aanslaat weet je meestal pas na controle-onderzoek. De arts onderzoekt dan door bloedonderzoek of een scan of de behandeling effect heeft gehad.