Hoe werken de Amerikaanse presidentsverkiezingen?

openingsafbeelding_amerikaanseverkiezingen

Hoe werken de Amerikaanse presidentsverkiezingen?

Laatste update: 04-10-2024

Vergeleken met Nederland lijken de Amerikaanse verkiezingen soms een explosieve show. De Amerikaanse verkiezingen werken heel anders dan de Nederlandse en zijn aardig ingewikkeld. Ze stemmen bijvoorbeeld niet rechtstreeks op de presidentskandidaten maar op kiesmannen. Hoe dat zit leggen we je hier uit.

 De Verenigde Staten hebben eigenlijk maar twee politieke partijen: de Republikeinen en de Democraten. In werkelijkheid zijn er wel meer dan twee partijen, maar de kans dat zij de presidentsverkiezingen winnen is zo klein dat ze vaak voor het gemak ‘vergeten’ worden. We spreken dan ook van een tweepartijenstelsel.

bredeafbeelding_kamala
Democratische presidentskandidate Kamala Harris tijdens een campagne in 2024.
 © ANP

De VS kent een winner takes all principe: maar één van de twee partijen wordt de absolute winnaar van de verkiezingen. Als mensen dus stemmen op een kleinere partij, met een kleine kans om te winnen, is er een grote kans dat hun stem 'verloren' gaat.

De presidentsverkiezingen verlopen in verschillende etappes. Allereerst houden de Republikeinse en Democratische partijen verkiezingen om te bepalen wie de partijen gaat vertegenwoordigen in de presidentsrace. Deze partijen schuiven na deze stemronde hun vertegenwoordigers naar voren: deze twee personen gaan tegen elkaar strijden tijdens de presidentsverkiezingen.

Amerikanen weten van de verkiezingen altijd een grote show te maken

watchparty_verkiezingen
Kandidaten worden vaak afgebeeld als superhelden of actiefiguren.
Cafe_amerikaanseverkiezingen
In dit Amerikaanse café hebben ze de drankjes op de menukaart vernoemd naar de presidentskandidaten.
verkiezingen_watchparties
Marketingteams van kandidaten zorgen ervoor dat de mensen allerlei spullen krijgen om hun steun uit te dragen.
Man met shirt
Er wordt in campagnes ook veel op de persoon gespeeld. Op dit t-shirt te lezen: 'Is het niet tijd voor je gevangenisstraf?'. Een verwijzing naar de rechtszaken die tegen Trump lopen.

Wat zijn kiesmannen?

Nadat de presidentskandidaten bekend zijn gemaakt vindt de tweede stemronde in november plaats. Dat werkt in Amerika ook anders dan in Nederland: inwoners stemmen niet rechtstreeks op de presidentskandidaten, of de partijen waar zij onderdeel van uitmaken, maar op zogenaamde kiesmannen (dit kunnen uiteraard ook vrouwen of non-binaire personen zijn). Deze kiesmannen vormen samen het kiescollege dat uiteindelijk zal stemmen op de presidentskandidaten.

Simpel gezegd belooft deze kiesman te stemmen op de kandidaat van de partij waar de kiesman onderdeel van is. Nog simpeler gezegd: inwoner stemt op kiesman, kiesman stemt op presidentskandidaat.

Deze kiesmannen vertegenwoordigen de staat waar zij vandaan komen. Hoe meer inwoners een staat heeft, hoe meer kiesmannen er namens die staat in het kiescollege terechtkomen. De grootste staat is Californië en die stuurt 55 kiesmannen, terwijl het dunnerbevolkte Nevada maar 6 kiesmannen stuurt.

In de video hierboven gaat het er al kort over: er kan maar een partij de grootste zijn. Oftewel, de partij met de meeste stemmen krijgt  100% van de kiesmannen van die staat.

Het kiescollege bestaat in totaal uit 538 kiesmannen. Als een presidentskandidaat erin slaagt meer dan de helft, 270 kiesmannen, in het college te krijgen kan je er dus vanuit gaan dat deze kandidaat gaat winnen en dus de volgende president zal worden. Ook voor de kiesmannen geldt het winner takes all principe. Al heb je maar één stem meer: jij bent de absolute winnaar.

Het aantal kiesmannen per staat is met een rekensommetje te bepalen. Elke staat, ongeacht aantal inwoners, mag sowieso twee kiesmannen sturen plus één voor elke ‘ongeveer’ 720.000 inwoners. Dus elke staat stuurt minimaal 3 kiesmannen. Dit zorgt ervoor dat staten met weinig inwoners relatief veel kiesmannen hebben.

Wat zijn kiesdistricten?

Elke staat is opgedeeld in kiesdistricten en in elk district wonen ongeveer 720.000 inwoners. Hoe meer inwoners in een staat, hoe meer districten. Een district staat voor een extra kiesman die de staat stuurt.

Als een staat 3 districten heeft, is er per district één winnaar: Democraten of Republikeinen. Al heeft de partij maar één enkele stem meer dan de ander. Stel in 2 van de 3 districten winnen de Republikeinen, betekent dat dat deze staat 5 Republikeinse kiesmannen naar het college stuurt. 3 omdat het 3 districten heeft, plus de nog 2 gegarandeerde kiesmannen die elke staat krijgt.

Als in Californië de Democraten de grootste winst halen, gaan er dus gegarandeerd 55 kiesmannen naar het college die op de Democratische presidentskandidaat gaan stemmen.

bredeafbeelding_trump
Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump tijdens een presidentsrally in 2024.
 © ANP

Wat zijn swing states?

Afhankelijk van de bevolkingssamenstelling en geschiedenis stemmen een aantal Staten bijna altijd op dezelfde partij. Zo heeft Texas bijna altijd een Republikeinse meerderheid vanwege de voornamelijk conservatieve bevolking. De staten waarvan moeilijk kan worden voorspeld wat de meerderheid zal stemmen worden swing states genoemd. Deze staten wisselen (swing) namelijk steeds qua uitkomst: de ene keer zijn de Democraten het grootst, de andere keer de Republikeinen. Daarom zullen de presidentskandidaten om deze staten het hardst strijden.

Waarom is er kritiek op het kiesmannensysteem?

Deze manier van stemmen tellen wordt vaak gezien als oneerlijk of zelfs ondemocratisch. Soms komt het bijvoorbeeld voor dat een presidentskandidaat de verkiezing verliest, hoewel deze de meeste stemmen in het land heeft. Door het winner takes all systeem per staat kan dit bijvoorbeeld gebeuren wanneer de kandidaat in een aantal staten groots wint en in de andere staten op het nippertje verliest. In andere woorden: individuele stemmen in dunnerbevolkte staten zijn meer waard dan die in staten met meer inwoners.

In het kort:

  • In de Verenigde Staten stemmen de inwoners niet op partijen, maar op kiesmannen.

  • Iedere staat wordt vertegenwoordigd door een aantal kiesmannen. Hoe meer inwoners, hoe meer kiesmannen.

  • Presidentskandidaten moeten de verschillende staten voor zich winnen.

  • Een staat met weinig inwoners stuurt relatief veel kiesmannen, wat ervoor zorgt dat de stem van deze mensen zwaarder weegt.

  • Er is veel kritiek op dit kiesmannensysteem. Het zou oneerlijk of zelfs ondemocratisch zijn.

Geraadpleegde bronnen

    En je weet het!

    Anderen het laten weten?

    auteur

    Door Jasper van Leeuwen

    Ook interessant om te weten