Hoe vieren we Bevrijdingsdag?

vrijheid vieren op 5 mei

Hoe vieren we Bevrijdingsdag?

Laatste update: 04-05-2023

Na de dodenherdenking op 4 mei, vieren we op 5 mei de bevrijding. Op die dag in 1945 wordt ons land van bezetter Duitsland bevrijd en is de Tweede Wereldoorlog voorbij. Het maakt 5 mei een historische dag die we nog altijd - op vele manieren - vieren. Daarin speelt het Bevrijdingsfestival een grote rol.

Wat vieren we op Bevrijdingsdag?

Op Bevrijdingsdag vieren we onze vrijheid. De bevrijding van Nederland begint al in 1944. In september van dat jaar vallen de geallieerden Limburg, Noord-Brabant en Gelderland binnen. Maar bij Arnhem loopt het geallieerde leger vast. Ruim een halfjaar later, in de lente van 1945, geeft de Duitse bezetter zich over. Op 5 mei 1945 is heel Nederland bevrijd. Het luidt het einde in van de Tweede Wereldoorlog.

Meer over de Tweede Wereldoorlog

Wil je meer te weten komen over de Tweede Wereldoorlog? Bekijk hier verhalen over de oorlog van bezetting tot bevrijding.

Op Bevrijdingsdag vieren we het einde van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Aziatische landen. Ook staat deze feestdag in het teken van het belang van vrijheid, democratie en mensenrechten. We staan erbij stil dat deze waarden niet vanzelfsprekend zijn en dat ze beschermd moeten worden.

bevrijding van nederland

Is 5 mei een vrije dag?

5 mei is door de overheid uitgeroepen tot officiële feestdag, maar werkgevers mogen zelf beslissen of hun personeel die dag vrij krijgt. In veel cao’s is vastgelegd dat de werknemers alleen vrij zijn wanneer 5 mei een lustrumjaar is, zoals 2015, 2020 en 2025.

Hoe ziet de viering op 5 mei eruit?

Bevrijdingsdag begint met de 5 mei-lezing, elk jaar met een ander thema en een andere gastspreker. In de nacht van 4 op 5 mei wordt om twaalf uur traditiegetrouw het bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 Mei Plein in Wageningen. Daarna vertrekken vanaf deze plek verschillende loopgroepen om zo het vuur over heel het land te verspreiden. Aangekomen in een provincie is dit het startsein voor alle activiteiten daar.

bevrijding_EllentenDamme
Ellen ten Damme met het bevrijdingsvuur bij Hotel de Wereld in Wageningen in 2021. Op 5 mei wordt later op de dag in één van de provinciesteden nogmaals het Bevrijdingsvuur ontstoken. Dit gebeurt door de minister-president.
 © ANP

Muziek is een middel om extra aandacht te vragen voor vrijheid. Om die reden organiseert het Nationaal Comité 4 en 5 mei jaarlijks veertien bevrijdingsfestivals in het hele land. 

Ook zijn er jaarlijks Ambassadeurs van de Vrijheid. Normaal gesproken reizen zij per helikopter naar de Bevrijdingsfestivals in heel het land en vragen zij aandacht voor onvrijheid, mensenrechten en oorlog. 

"Jump for freedom, come on!"

Zo’n één miljoen mensen komen jaarlijks op een bevrijdingsfestival af om daar de vrijheid te vieren. Naast de grote bevrijdingsfestivals vinden er op 5 mei nog tal van andere (kleinere) festivals en evenementen plaats. Traditiegetrouw wordt Bevrijdingsdag afgesloten met het 5 mei concert op de Amstel in Amsterdam. Daarbij zijn ieder jaar de koning, de koningin en de minister-president aanwezig.

Vier jij Bevrijdingsdag?

En je weet het!

Anderen het laten weten?

Ook interessant om te weten