bevrijding_header
Hoe vieren we Bevrijdingsdag?

Na dodenherdenking op 4 mei, vieren we op 5 mei de bevrijding. Op die dag in 1945 wordt ons land van bezetter Duitsland bevrijd en is de Tweede Wereldoorlog voorbij. Het maakt 5 mei een historische dag die we nog altijd - op vele manieren - vieren. Daarin speelt het Bevrijdingsfestival een grote rol.

In deze longread

  1. Wat vieren we?

In de nacht van 4 op 5 mei wordt om twaalf uur traditiegetrouw het bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 Mei Plein in Wageningen. Daarna vertrekken vanaf deze plek verschillende loopgroepen (in estafettevorm) om zo het vuur over heel het land te verspreiden. Aangekomen in een provincie is dit het startsein voor alle activiteiten daar. 

bevrijding_rutte
Later op de dag wordt in één van de provinciehoofdsteden nogmaals het Bevrijdingsvuur ontstoken. Dit gebeurt door de minister-president.
 © ANP
1

Wat vieren we?

Op 5 mei staan we tegenwoordig met name stil bij het belang van vrijheid, democratie, mensenrechten en het feit dat deze waarden beschermd moeten worden. Om de vrijheid te vieren organiseert het Nationaal Comité 4 en 5 mei jaarlijks veertien bevrijdingsfestival in de provinciehoofdsteden, Amsterdam en Wageningen. Hoewel de (pop)festivals tezamen het grootste muziekevenement van Nederland vormen, is muziek hier een middel.

Als uitdragers van de vrijheid worden er ieder jaar minimaal drie Ambassadeurs van de Vrijheid aangesteld. Zij reizen per helikopter naar de bevrijdingsfestivals in heel het land en vragen aandacht voor onvrijheid, mensenrechten en oorlog. Daarnaast zijn er op de festivals organisaties aanwezig die zich inzetten voor deze onderwerpen, zoals Amnesty International. Er wordt ook over vrijheid gedebatteerd.

"Jump for freedom, come on!"

Vier jij Bevrijdingsdag?

Zo’n één miljoen mensen komen jaarlijks op een bevrijdingsfestival af om daar de vrijheid te vieren. Zwolle, Haarlem, Groningen en Wageningen trekken al jarenlang de meeste bezoekers, namelijk elk zo’n 130.000. Naast de grote bevrijdingsfestivals vinden er op 5 mei nog tal van andere (kleinere) festivals en evenementen plaats.

5 mei is door de overheid uitgeroepen tot officiële feestdag, maar deze laat werkgevers beslissen of hun personeel die dag vrij krijgt. In veel cao’s is vastgelegd dat de werknemers alleen vrij zijn wanneer 5 mei een lustrumjaar is, zoals 2010, 2015 en 2020.

En je weet het!

Anderen het laten weten?

Ook interessant

om te weten