Waarom is hardlopen zo populair?

hardlopen_teaser

Waarom is hardlopen zo populair?

Gepubliceerd: 8-1-2019

Laatste update: 12-04-2024

Hardlopen is één van de snelst groeiende en meest populaire sporten in Nederland. Maar waarom eigenlijk?

Vandaag de dag is hardlopen enorm populair. Na fitness is het de meest beoefende sport van Nederland[1]. Maar waarom trekken mensen er massaal op uit om een rondje te gaan hardlopen? Daar zijn een aantal redenen voor. Ten eerste is hardlopen een simpele sport, je hoeft geen lid van een sportclub te worden en met een paar hardloopschoenen kun je de eerste stappen al zetten. Dit maakt hardlopen ook gelijk een goedkope sport en toegankelijk voor iedereen. Ten tweede is hardlopen een individuele sport en kun je anoniem en op je eigen tempo trainen, je hebt er niemand anders voor nodig. Een laatste argument om te beginnen met lopen zijn de vele gezondheidsvoordelen die hardlopen met zich meebrengt. Zo kan hardlopen onder andere zorgen voor een beter uithoudingsvermogen en lagere bloeddruk[2]. Dit soort argumenten helpen veel niet-sporters van de bank af te komen.

Naast dat hardlopen goedkoop, makkelijk en gezond is kan het ook werken als medicijn tegen stress- en burn-outklachten. Veel hardlopers geven aan dat de combinatie van buitenlucht en lichamelijke inspanning hen helpt met het opzijzetten van hun gedachten. Dat geldt bijvoorbeeld  voor de 26-jarige Sameena. Na een heftige jeugd waarin ze onder andere in handen van een loverboy belandde en door hem werd verkracht, vond ze haar geluk in hardlopen. 

Extreem hardlopen

De 26-jarige Sameena vindt haar geluk in hardlopen. Lauren gaat met haar mee naar het NK Ultrarunnen: een 100 (!) kilometer lange hardloopwedstrijd.

De 26-jarige Sameena vindt haar geluk in hardlopen. Lauren gaat met haar mee naar het NK Ultrarunnen: een 100 (!) kilometer lange hardloopwedstrijd.

Loop jij weleens hard?

In ons kleine kikkerlandje alleen worden ieder jaar honderden wedstrijden met (lange) afstanden georganiseerd. Zo ook de marathon van 42,195 kilometer: een iconische afstand waar steeds meer mensen zich aan wagen. Maar van de eerste 5 kilometerloop naar de marathon is nog een hele opgave. Urenlang het uiterste van je lichaam vragen, dat kan toch niet gezond zijn? En gaat het ooit lukken die magische grens van 2 uur te doorbreken? 

Geraadpleegde bronnen

    En je weet het!

    Anderen het laten weten?

    Ook interessant om te weten