Waarom is hardlopen zo populair?

Hardlopen is één van de snelst groeiende en meest populaire sporten in Nederland. Je hoeft geen lid van een sportclub te horen. En aan het begin van ieder nieuw jaar vormen de extra kilo's van de feestdagen vaak de motivatie voor het (her)starten van dat alom bekende rondje door park, bos of hei.
Vandaag de dag is hardlopen enorm populair. Maar waarom eigenlijk? Hardlopen is een sport die over het algemeen in ieders drukke schema past. Het is het een simpele sport, en met een paar hardloopschoenen kun je de eerste stappen al zetten. Daarnaast kun je je eigen tijd indelen en is het een relatief goedkope sport. Ook kun je hardlopen individueel uitvoeren: je kunt redelijk anoniem blijven en het aantal kilometers in je eigen tempo rustig opbouwen. Dit soort argumenten helpen veel niet-sporters van de bank af te komen.
Veel hardlopers geven aan dat deze sport hen helpt met het opzijzetten van hun gedachten. De buitenlucht in combinatie met de lichamelijk inspanning kan helpen bij stress- en burn-outklachten. Dat geldt ook voor de 26-jarige Sameena. Na een heftige jeugd waarin ze onder andere in handen van een loverboy belandde, vond ze haar geluk in hardlopen.
Extreem hardlopen
Neem een park in een willekeurige stad om 5 uur ’s middags en je zult er ongetwijfeld één of meerdere hardlopers tegenkomen. Zo’n 40% van de Nederlanders, dat zijn ongeveer 7 miljoen mensen, loopt wel eens hard.
En in ons kleine kikkerlandje alleen worden ieder jaar honderden wedstrijden met (lange) afstanden georganiseerd.
Zo ook de marathon van 42,195 kilometer: een iconische afstand waar steeds meer mensen zich aan wagen. Maar van de eerste 5 kilometerloop naar de marathon is nog een hele opgave. Urenlang het uiterste van je lichaam vragen, dat kan toch niet gezond zijn? En gaat het ooit lukken die magische grens van 2 uur te doorbreken?