Biertje? Een korte geschiedenis van een heel oud drankje
Biertje? Een korte geschiedenis van een heel oud drankje
Laatste update: 29-03-2024
Bier, duizenden jaren drinken we het al, ten faveure van water zelfs in de middeleeuwen. Begonnen als een troebel gerstepapje, is er tegenwoordig een bier voor iedere smaak en ieder moment en duiken overal brouwerijen op. Welke rol speelt de oeroude drank in onze geschiedenis? En hoe komt het dat iedereen nu bier aan het brouwen is?
Redacteur: Richard van Montfrans
Pils is allang niet meer die ene pot nat die gedronken wordt. Het speciaalbier is aan een lange opmars bezig en kent ontelbare varianten: van een blonde met de naam ‘Lellebel’ tot het bokbier ‘Oma’s pruim’, of het naar wijn knipogende ‘Chateau Akkerman’. Dat is bier nu, maar om bij het begin te beginnen…
Sinds wanneer drinken we bier?
Al zo'n 13.000 jaar, afgaand op recente vondsten. Lang wordt gedacht dat de eerste bierdrinkers Soemerische nomaden zijn, neergestreken in het huidige Irak (een plek waar nu weinig bier gedronken wordt). In een Israëlische grot gevonden sporen, wijzen erop dat de Natufiërs al eerder bier maken. De hypothese dat de productie van alcohol begint met opkomst van de landbouw en het domesticeren van gewassen, komt daarmee op losse schroeven te staan.
Anders dan de gesettelde Soemeriërs zijn de Natufiërs namelijk een volk van verzamelaars en jagers. De grot waar de minuscule restjes planten en alcohol zijn gevonden is door hen als begraafplaats gebruikt. Vermoedelijk wordt het bier gebrouwen voor rituele diensten, zoals een uitvaartceremonie.[1]De drank uit deze oude tijden lijkt in weinig op het heldere vocht dat we nu drinken. Het alcoholpercentage ligt veel lager en het is een troebel, papperig brouwsel. Sindsdien is bier een lange weg gegaan: van gerstepap in een grot tot een mobiele brouwerij op wielen. Hoe die werkt, legt de maakster ervan uit:
A pint of ale is a meal fill for a king.
William Shakespeare
Hoe maak je eigenlijk bier?
Met water, graan, hop en gist. Hoewel het productieproces door de eeuwen heen geëvolueerd is, is de essentie van het brouwen amper veranderd. Van een graansoort (vaak gerst) worden de kiemen gedroogd op een eest. Dit heet mouten en resulteert in… mout. De mout wordt geplet en met water aangelengd tot een soort van beslag. Dit wordt verhit - waarbij suikers ontstaan - en gefilterd. Wat overblijft heet wort en daaraan wordt hop toegevoegd. Laat de wort afkoelen en vergisten en er zal uit de moutsuikers alcohol en koolzuur ontstaan. Dat is de essentie.
Vervolgens zijn er talloze variaties die de smaak kunnen bepalen. Die kan tot uiting komen in de grondstoffen, de gistsoort, de mate van verhitting en de behandeling van de mout. Je kunt die bijvoorbeeld eerst branden, wat bier een donkere kleur en een koffiegeur geeft. En als je de mout rookt krijg je rookbier. Extra of andere ingrediënten gebruiken gebeurt ook veel. Het programma De Wilde Keuken ontdekt een verrassende toevoeging. Kijk maar:
Is bier voor de gewone man?
Dat imago heeft het wel een beetje en dat is aan de Romeinen te danken. In Europa wordt bier lang algemeen gedronken, tot zij overgaan op wijn. Daarna is het een beetje een ordinaire drank, voor onbeschaafde volken als de Germanen. De opvatting dat wijn beschaafder is dan bier is sindsdien blijven hangen. Wijn drink je in een chic restaurant en is een verfijnd vocht, door kenners soms meer besproken dan gedronken. Bier is gewoon lekker en drink je om de dorst te lessen. Of om dronken van te worden. Britse toeristen op een bierfiets zorgen wat dat betreft ook niet voor een imagoverandering.
Maar een kentering is gaande. Goed eten en drinken wordt hoger gewaardeerd en die omslag is niet aan bier voorbij gegaan. Smaak wordt steeds belangrijker en er komen steeds meer smaken bij. Zo denkt Onno Kokmeijer, chefkok van Ciel Bleu - twee Michelinsterren - mee over bierrecepten (zoals IPA met kaffer-limoen en imperial stout met chocola en galanga) en creëert hij een speciaal menu dat samengaat met bieren:
Wat is er niet chic aan bier? Het gaat vooral ook om storytelling.
Onno Kokmeijer, chefkok Ciel Bleu
Is bier hetzelfde als pils?
Nee. Alle pils is bier, maar niet alle bier is pils. Pils is een biersoort, maar wordt vaak als synoniem gezien. Wanneer je in een kroeg om bier vraagt, krijg je pils. Dat komt doordat het verreweg het meest gedronken bier ter wereld is. 70% van wat verkocht wordt is pils. Waar het succesvolle procedé vandaan komt? Het antwoord laat zich raden tijdens een pubquiz: pils, pils... Pilsen inderdaad. Een doorsnee stadje in Tsjechië dat zich op de kaart zet met een in 1842 geboren biersoort. Pils dankt zijn succes minder aan zijn smaak dan het feit dat het makkelijk te brouwen is.
De Pilsenaren ontdekken dat je het bierproces beter kunt controleren bij lage temperaturen, zogenaamde ondergisting (meer daarover hieronder). Met de voortgang van de industriële revolutie en de uitvinding van de koelkast, neemt de commerciële productie van pils een vlucht. Anders dan champagne, parmaham en fetakaas is pils niet gepatenteerd. Het mag dus overal gebrouwen worden, wat dus ook gebeurt. Of Pilsen het verlies van dit monopolie sportief opvat? De oude brouwmeester aan het woord:
Welke biersoorten zijn er?
Hangt ervan af hoe je het bekijkt. Bier is op verschillende manieren te categoriseren. Bijvoorbeeld naar kleur, smaak, alcoholpercentage of graansoort. Een veelgebruikte categorisering is ondergistend, bovengistend en spontaan gistend bier. Onder- en bovengisting gebeurt door toevoeging van verschillende gistsoorten en op verschillende temperaturen (respectievelijk circa 10-15°C en 20-25°C). Spontane gisting gaat zoals de term zegt ‘spontaan’. Geen handmatige toevoeging, maar wachten op de gisten die de buitenlucht meevoert (alle bier tot aan de middeleeuwen ontstaat zo, onbekend als men tot die tijd is met gist).
Voorbeelden van ‘ondergisters’ zijn pils, lager en bokbier. Gebrouwen middels bovengisting worden onder andere witbier, trappist, stout en ale. Daaronder valt ook India Pale Ale (IPA), een kruidig bier dat zijn naam dankt aan de lange overzeese tochten die het in de Britse koloniale tijd naar India maakt. Het wordt aan boord gedronken en verkrijgt zijn kruidige smaak door de extra hop, toegevoegd om het beter houdbaar te maken. Van weer een heel andere orde is het in kloosters gebrouwen trappistenbier:
Brouwt iedereen nu bier?
Je zou het soms denken. Overal duiken brouwerijen op, die hun nat vaak in eigen proeflokalen schenken. Volgens de Kamer van Koophandel telt ons landje in 2022 maar liefst 880 bierbrouwerijen. In elk dorp een brouwerij. Zo was het en zo zal het misschien weer worden. Het spreekwoord ‘wat van ver komt, is lekker’ heeft plaatsgemaakt voor lokaal, klein en authentiek. Het past in een brede trend gericht tegen grootschaligheid. Lokale brouwerijen zijn de warme bakkers onder de brouwers. Sinds we industrieel gebakken brood brood zat zijn, doet de warme bakker weer goede zaken.
Nu gaan we op zoek naar bier met een eigen karakter. Internet en welvaart spelen ook een rol in de bruisende opmars van speciaalbier, dat inmiddels zo’n 10% van de markt inneemt. Als de kleintjes zich als concurrenten blijven roeren, bestaat de kans dat ze toch weer door grote merken worden opgeslokt. Het eind van de groei van speciaalbier lijkt namelijk nog lang niet in zicht. Zit je favoriete bier er toch niet tussen? Brouw het zelf:
In het kort
Bier wordt al zo'n 13.000 jaar gedronken. In een Israëlische grot gevonden sporen, wijzen erop dat de Natufiërs als eerste bier maken, vermoedelijk voor rituele diensten als uitvaarten.
Bier maak je met water, graan, hop en gist. Het proces is in eeuwen geëvolueerd, maar de essentie van het brouwen is nauwelijks veranderd. Wel zijn er talloze smaakvarianten ontwikkeld.
Als de Romeinen overgaan op wijn, krijgt bier een ordinair imago. In deze tijd staan smaak en kwaliteit voorop en is er een kentering gaande: zelfs chefkoks serveren bier bij het menu.
Alle pils is bier, maar niet alle bier is pils. Pils is een biersoort, maar wordt vaak als synoniem gezien. Dat komt doordat (dankzij het makkelijke brouwproces) 70% van het verkochte bier pils is.
Bier is verschillend te categoriseren. Bijvoorbeeld naar kleur, smaak, graansoort of de hoeveelheid alcohol. Een andere indeling is ondergistend, bovengistend en spontaan gistend bier.
Soms lijkt iedereen bier te brouwen. Overal duiken brouwerijen op (470 in 2018), die hun nat vaak in eigen proeflokalen schenken. Globaal en massaal zijn uit, lokaal en kleinschalig in.
Geraadpleegde bronnen
En je weet het!
Anderen het laten weten?