Wat gebeurt er met 'moffenmeiden' na de oorlog?

een vrouw draagt een bord met 'moffenhoer', mannen staan eromheen en wijzen ernaar

Wat gebeurt er met 'moffenmeiden' na de oorlog?

Laatste update: 30-10-2024

Jonge vrouwen die na de bevrijding worden kaalgeschoren en besmeurd met hakenkruizen. Je kan het je haast niet voorstellen, maar toch gebeurt het in 1945 in meer dan 100 Nederlandse dorpen en steden. Zogenoemde ‘moffenmeiden’, die tijdens de Tweede Wereldoorlog relaties krijgen met Duitse militairen, worden vernederd. Nog altijd roept deze pijnlijke geschiedenis gemengde reacties op.

Wat zijn 'moffenmeiden'?

‘Mof’ of ‘moffen’ is een scheldwoord voor Duitsers dat Nederlanders en Vlamingen al sinds de 16e eeuw gebruiken. In de Tweede Wereldoorlog gebruiken veel Nederlanders het oude scheldwoord opnieuw, onder andere doordat koningin Wilhelmina Duitsers regelmatig 'moffen' noemt in haar speeches op Radio Oranje. ‘Moffenmeid’ of ‘moffenhoer’ is een scheldnaam voor een vrouw die tijdens de Duitse bezetting van Nederland omgaat of een relatie heeft met een Duitse soldaat.

Koningin Wilhelmina spreekt het volk toe via Radio Oranje
Koningin Wilhelmina spreekt het volk toe via Radio Oranje, 28 juli 1940.
 © Nationaal Archief

De Duitse soldaten zijn tijdens de bezetting van Nederland overal aanwezig en maken deel uit van het dagelijks leven: ze doen boodschappen, wonen soms bij Nederlandse gezinnen en gaan naar cafés en danszalen. Naar schatting hebben ongeveer 120.000 tot 150.000 Nederlandse meisjes en vrouwen nauw contact met de Duitse bezetter tussen 1940 en 1945. Veel van hen zijn nog jong.

De vrouwen hebben verschillende redenen om een relatie met een Duitse soldaat aan te gaan. Veel van hen worden verliefd. Ook zitten er meiden en vrouwen tussen die zijn pro-Duits zijn of die het doen het om er voordelen uit te halen, zoals luxe producten of extra eten die ze van Duitse soldaten krijgen.

Gerrie staat op de trein te wachten als een Duitse soldaat naar haar toe komt en haar versiert. De hele aflevering zien? Kijk op AndereTijden.nl

Wat gebeurt er met 'moffenmeiden' na de bevrijding?

Na de bevrijding krijgen duizenden van deze vrouwen te maken met wraakacties. Ze worden als verraders gezien door hun relaties met Duitse soldaten. Zonder enige vorm van proces worden ze opgepakt en in het openbaar vernederd. Onder andere door burgers en leden van de Binnenlandse Strijdkrachten. Ze worden door menigten door de straten geleid, uitgescholden, bespuugd, bespot, ondergegooid met vuil, geslagen, kaalgeschoren, beschilderd met hakenkruizen en besmeurd met pek (een stroperige zwarte vloeistof).

Een kaalgeschoren en met pek besmeurde 'moffenmeid' wordt door omstanders uitgejouwd
Een kaalgeschoren en met pek besmeurde 'moffenmeid' wordt door omstanders uitgejouwd. Nederland, Amsterdam, 8 mei 1945.
 © Nationaal Archief

Het kaalscheren van ‘moffenmeiden’ en ‘moffenhoeren’ vindt in meer dan 100 Nederlandse dorpen en steden plaats. Het idee is dat ze daarmee worden vernederd en onaantrekkelijk worden gemaakt. Veel Nederlanders zien de meisjes die verkering hebben met Duitse soldaten als verraders. Door hen na de bevrijding kaal te knippen en te besmeuren met hakenkruizen worden ze op hun plek gezet, is de gedachte.

Een kaalgeschoren vrouw wordt gedwongen het portret van Hitler te groeten
Een kaalgeschoren vrouw, verdacht van collaboratie, wordt publiekelijk gedwongen het portret van Hitler te groeten. Scheveningen (Nederland), mei 1945.
 © Nationaal Archief

Niet iedereen staat achter de wraakacties. Zo vertelt actrice Ellen Vogel in het geschiedenisprogramma Andere Tijden: “Die meiden werden kaalgeschoren, oorbellen uitgetrokken, sommige waren 16 jaar. Daar werd ik akelig van. Toen was mijn feestvreugde wel weg.” Er zijn ook geruchten dat de Nederlandse regering na de oorlog de meisjes opofferen om wraakacties te centraliseren. Zo kan het niet overslaan naar andere plekken. Anderen krijgen later spijt of hebben nog weinig benul van wat zich voltrekt.

“Ik was puber en liep helemaal mee. Hoera, we hebben je. Dat moet ik toegeven, dat is een zwarte bladzijde, ook voor mij. Ik heb daar heerlijk aan meegedaan. Ik dacht: nu komen jullie aan de beurt.” De hele aflevering zien? Kijk op AndereTijden.nl.

Sommige vrouwen krijgen cel- en werkstraffen. Het is willekeurig: sommigen krijgen huisarrest, anderen moeten naar een interneringskamp. Opmerkelijk is dat de straffen voor vrouwen die vluchtige relaties met meerdere Duitse militairen aangaan minder zwaar zijn dan vrouwen die een lange liefdesrelatie met één Duitser hebben. Mensen zien zo’n verkering als een verbintenis, bijna als een keuze voor een politieke partij. Hetzelfde geldt voor vrouwen die een kind van een Duitse militair krijgen.

NSB'ers, Jodenjagers, landverraders - sommigen komen weg met een openbare vernedering, anderen worden berecht. De hele aflevering zien? Kijk op Nadebevrijding.nl

Sommige vrouwen vluchten, soms met hun uit de relatie geboren kind, naar het buitenland of duiken onder bij vrienden of familieleden in andere steden - als hun familie hen niet verstoten heeft. Anderen komen in interneringskampen terecht samen met andere mensen die als landverraders worden gezien, zoals NSB’ers. In de interneringskampen zijn de omstandigheden vaak slecht. Mensen krijgen te weinig eten, de hygiëne is slecht en er is gebrek aan medische zorg. Ook worden sommigen mishandeld of verkracht.

Interneringskamp Vught
Interneringskamp Vught, juni 1945.
 © Fotocollectie Spaarnestad

Hoe is het beeld van 'moffenmeiden' veranderd?

Vrouwen die relaties aangaan met Duitse militairen zijn in Nederland tijdens de oorlog nooit collaborateurs genoemd, maar ‘moffenmeiden’. Maar na de oorlog valt de omgang met de Duitse soldaten wel onder collaboratie. Het idee over ‘goede’ en ‘foute’ Nederlanders tijdens de oorlog is dan nog heel zwart-wit. Je bent goed of fout, er is geen grijs gebied. Tot diep in de jaren 70 blijft deze opvatting gelden.

Pas daarna ontstaat meer nuance. Er komt meer aandacht voor beweegredenen van zowel daders als slachtoffers. Dit maakt duidelijk dat de grens tussen collaboratie en verzet minder zwart-wit is dan gedacht. De beeldvorming over vrouwen die relaties aanknopen met Duitsers in de Tweede Wereldoorlog is tegenwoordig gekanteld. Het zijn geen ‘moffenhoeren’ meer die overlopen naar de vijand, maar mensen met eigen verlangens en gevoelens.

In 2015 lezen 6 jonge meiden fragmenten voor uit het boek Meisjes in de oorlog met dagboeken van Nederlandse meisjes tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Ik weet ook niet of je als 15-jarige doorhebt dat iemand verkeerd is.”

Het verhaal van de ‘moffenmeiden’, en in het bijzonder het kaalknippen van de Nederlandse meisjes na de bevrijding, laat ook een andere kant van de bevrijding zien. Het toont een pijnlijke geschiedenis. Het zien van de beelden en het kaalknippen van de ‘moffenmeiden’ roept een ongemakkelijk gevoel op. Tijdens de opnames van de film Zwartboek van regisseur Paul Verhoeven, waar acteurs in een scene het kaalknippen naspelen, beginnen enkele figuranten zelfs te huilen.

Maaike kruipt op Bevrijdingsdag in de rol van een vrouw die wordt kaalgeknipt. “Wij kunnen eigenlijk niet oordelen. Ik ben hier om te laten zien dat het niet zo zwart-wit is.” De hele aflevering zie je op VPRO.nl.

Nicolaas op oorlogspad

In de vierdelige serie Nicolaas op oorlogspad gaat Nicolaas Veul schietend, gravend, herdenkend, snikkend én verzet plegend op zoek naar de plek die de Tweede Wereldoorlog tegenwoordig in onze samenleving inneemt. Bekijk de hele serie op NPO Start.

Wat zijn de gevolgen voor deze vrouwen en hun kinderen?

De ‘moffenmeiden’ zwijgen jarenlang over hun keuzes in de oorlog en de traumatische gebeurtenissen die ze meemaken na de bevrijding. Historica Monika Diederichs, zelf een liefdesbaby van een Nederlands meisje en een Duitse militair, is een van de eersten die meer dan 50 vrouwen aan het praten krijgt. Ze brengt het werk Wie geschoren wordt moet stilzitten uit. Het staat vol emotionele levensverhalen, waarbij trauma’s van verkrachtingen en vernederingen na de bevrijding een grote rol spelen.

“Onbeschrijflijk”, zegt Els jaren later. Ze is onherkenbaar in beeld gebracht, haar echte naam verborgen en haar woonplaats niet vermeld, want decennia later is de schaamte er nog altijd. “Maar ik zou niet weten op welk gebied ik fout ben geweest. Ja, alleen vanwege Hannes.” De hele aflevering zien? Kijk op AndereTijden.nl

Uit de relaties zijn ook zo’n 13.000 tot 15.000 kinderen geboren. In veel gevallen zwijgt hun moeder over wie hun vader is en weten ze niets. Sommigen weten niks over hun afkomst of moeten het geheim houden. Niet alleen door de samenleving, maar soms ook door hun eigen familie. Als hun afkomst wel bekend is of wordt vermoed, krijgen ze vaak te maken met scheldpartijen (onder andere met de scheldnaam ‘moffenkinderen’), pesterijen, buitensluiting en afwijzing. Veel van deze kinderen worstelen jarenlang met hun verleden.

In het kort

  • ‘Moffenmeiden’ of ‘moffenhoeren’ zijn vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog omgaan met of een relatie hebben met Duitse soldaten.

  • Vlak na de bevrijding worden veel van deze vrouwen in het openbaar vernederd. Ze worden door menigten door de straten geleid, uitgescholden, bespuugd, geslagen, kaalgeschoren, beschilderd met hakenkruizen en besmeurd.

  • De vernederende wraakacties vinden in meer dan 100 dorpen en steden in Nederland plaats.

  • Lange tijd beschouwen Nederlanders ‘moffenmeiden’ als collaborateurs. Pas vanaf de jaren 80 komt hier langzaam verandering in en blijkt het niet zo zwart-wit te zijn.

  • Veel vrouwen zwijgen jarenlang over hun keuze in de oorlog en de trauma’s die ze hebben opgelopen door verkrachtingen en vernederingen.

  • Uit de relaties zijn naar schatting zo’n 13.000 tot 15.000 kinderen geboren. Ook zij worstelen jarenlang met hun verleden. 

En je weet het!

Anderen het laten weten?

auteur

Door Fabian de Bont

Ook interessant om te weten