Story
Geschiedenis
Wat is de Hongerwinter?
... en je weet het
Hoe werd Nederland bevrijd?
Na 5 jaar bezetting door Nazi-Duitsland is Nederland op 5 mei 1945 eindelijk helemaal bevrijd. Door het hele land gaan mensen lachend, juichend, zingend en dansend de straat op.
Andere Tijden - NTR
“Het is vrede! Het is vrede!”
De bevrijding begint ruim een halfjaar daarvoor. Op 12 september 1944 steken de Amerikanen de grens over bij Limburg. Twee dagen later is Maastricht de eerste grote Nederlandse stad die de geallieerden bevrijden.
Daarna willen ze bruggen innemen bij onder andere Eindhoven, Nijmegen en Arnhem. Met als doel: het Duitse Ruhr-industriegebied veroveren en de weg vrijmaken naar Berlijn.
De operatie heet Market Garden en bestaat onder andere uit de grootste landing vanuit de lucht ooit.
In de voetsporen van de bevrijding - Omroep MAX
De geallieerden richten zich daarna op de vaarroute richting Antwerpen. Als die vrij is kunnen ze wapens en brandstof sneller vanuit Engeland naar het Europese vasteland brengen.
Daarvoor moeten ze delen van België, Noord-Brabant en Zeeland bevrijden. Dat lukt na wekenlang hevige gevechten (de Slag om de Schelde).
Achter de dijken: Vrijheid - KRO-NCRV
Eind 1944 is het overgrote deel van Nederland ten zuiden van de grote rivieren bevrijd. Maar de rest nog niet. Voor hen staat de winter voor de deur en er is te weinig voedsel. Naar schatting sterven er zo’n 20.000 mensen tijdens de Hongerwinter.
Het Klokhuis - NTR
“Er waren zelfs mensen die zand aten."
Begin 1945 wordt de rest van Limburg bevrijd. De gebieden boven de grote rivieren zijn dan nog bezet.
Vanaf maart dat jaar lukt het de geallieerden om vanuit de regio Nijmegen ook in rap tempo Oost- en Noord-Nederland te bevrijden.
Andere Tijden - NTR
Begin mei geven de nazi’s zich over in Noordwest-Europa. Op 5 mei is Nederland officieel bevrijd. 8 mei geeft Duitsland zich in heel Europa over.
Ondanks de blijdschap, is er ook verdriet. Want tijdens de oorlog hebben mensen zwaar geleden.
Ze moesten bijvoorbeeld onderduiken of zaten in kampen. Bij terugkomst in Nederland worden veel overlevenden kil ontvangen.
Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenken we ieder jaar op 4 mei alle slachtoffers.
Op 5 mei vieren we in het hele land dat we vrij zijn.
Hoe werd Nederland bevrijd?