Longread
Geschiedenis
Waarom was Suriname een kolonie van Nederland?
... en je weet het
Waarom wonen er veel Hindostanen in Nederland?
In Nederland woont een grote groep Hindostanen. Velen hiervan hebben voorouders die zo'n 150 jaar geleden als contractarbeider in Suriname werkten.
De reis van de Indiërs, India - NTR
Die emigratie is het gevolg van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in Suriname. Omdat veel tot slaaf gemaakten stoppen met het werk op de plantages zijn er nieuwe arbeiders nodig.
Omdat Suriname een Nederlandse kolonie is gaat Nederland op zoek naar nieuwe arbeiders. Bestuurders van het buurland Brits-Guyana raden de hardwerkende contractarbeiders uit Brits-Indië aan.
Nederland vraagt Engeland, die in die tijd gezag heeft over Brits-Indië (India), toestemming om Indiërs te werven.
Ze sluiten een overeenkomst en Nederland begint met het ronselen van contractarbeiders.
De reis van de Indiërs, India - NTR
Op 5 juni 1873 komen de eerste Hindostaanse contractarbeiders met het schip ‘Lalla Rookh’ aan in Suriname. Ze krijgen de naam ‘contractarbeiders’ omdat ze in tegenstelling tot de tot slaaf gemaakten wel een contract krijgen.
Het valt vies tegen in Suriname. Van de beloofde gouden bergen zien de contractanten weinig terug.
Van het inkomen kan je amper rondkomen en het werk op de plantages is zwaar. Ook krijgen ze bij de minste overtredingen zware straffen.
De reis van de Indiërs, Suriname - NTR
Vrijheidsstrijder en schrijver Anton de Kom komt op voor de contractarbeiders.
Hij opent in Paramaribo op het erf van zijn ouders een adviesbureau. Hier adviseert hij de contractanten over hun basisrechten.
Het contract dat je als contractarbeider krijgt is voor een bepaalde periode, meestal 5 jaar.
Bij afloop kan je kiezen tussen het krijgen van een stukje land om op te leven en gewassen te verbouwen of om terug te keren naar India.
Onder druk van Brits-Indische nationalisten verbiedt Brits-Indië (India) in 1916 het werven van contractarbeiders.
Er werken na 1916 nog wel Hindostaanse contractarbeiders in Suriname omdat hun contract doorloopt. Maar deze aantallen zijn klein.
Vanaf 1954 wordt Suriname onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Alle inwoners hebben nu recht op een Nederlands paspoort.
Wanneer de onafhankelijkheid van Suriname (1975) dichterbij komt en de politieke en raciale spanningen oplopen vertrekken veel Hindostanen naar Nederland.
De reis van de Indiërs, Nederland - NTR
Tegenwoordig wonen in Nederland zo’n 180.000 Hindostanen met voorouders uit Suriname.
Inmiddels is er meer aandacht voor deze onderbelichte migratiegeschiedenis en zijn er plannen om het op te nemen in het onderwijscurriculum.
Waarom wonen er veel Hindostanen in Nederland?