Hoe werkt Netflix?
Hoe werkt Netflix?
Laatste update: 13-07-2023
Het streamingsplatform Netflix biedt duizenden films en series aan die je kan kijken waar en wanneer je wil. Hoe is Netflix ontstaan? Hoe groot is het bedrijf geworden? Waarom verschilt het aanbod per land? En hoe bepaalt Netflix welke series en films je aanbevolen krijgt?
Hoe is Netflix ontstaan?
In 1997 richten Reed Hastings en Marc Randolph Netflix op. In de begindagen werkt Netflix als een soort videotheek: je kunt er een film huren die je per post binnenkrijgt. Als je de film of serie hebt gezien, stop je hem in dezelfde envelop en stuur je hem weer terug, waarna je de volgende film op je wensenlijstje krijgt toegestuurd. Je betaalt – net als vandaag de dag – via een maandabonnement. Ook nu zijn er nog Amerikanen die de films en series niet streamen, maar binnen krijgen via de voor hun vertrouwde enveloppen.
Binnen een paar jaar groeit Netflix uit tot een miljoenenbedrijf, dat zelfs de strijd weet te winnen van de immense videotheekketen Blockbuster. Als het internet daarna steeds groter, sneller en beter wordt – en de mogelijkheden voor het streamen van video dus ook toenemen – maakt Netflix in 2007 slim de overstap.
Hoe groot is Netflix?
Inmiddels is Netflix beschikbaar in ruim 190 landen: eigenlijk is de streamingservice alleen in de streng communistische landen China en Noord-Korea en in de conflictgebieden van Syrië en de Krim niet aanwezig. Best bijzonder als je bedenkt dat het bedrijf in 2013 – als Nederland erbij komt – nog slechts in tien landen zit. Netflix telde eind 2022 zo'n 231 miljoen abonnees over de hele wereld. Mede dankzij Netflix hebben we er zelfs een nieuw begrip in onze taal bijgekregen: binge watching, het kijken van meerdere afleveringen van een serie achter elkaar, tot je alles gezien hebt wat er te zien is.
Het bedrijf staat jaren eenzaam aan de top. Pas vanaf 2012 komt er concurrentie, als HBO met een eigen streamingsdienst komt. Later volgen onder andere Amazon Prime, Apple TV+ en Disney+. Zij kopen – net als Netflix – rechten van films en series en produceren eigen films en series. Netflix gaat de strijd aan door in 2020 wereldwijd zo’n dertien miljard euro uit te geven aan content. Veel meer dan de andere streamingsdiensten doen. In 2022 bedroeg de omzet van Netflix zo'n 7,2 miljard euro.
Waarom is de Amerikaanse Netflix anders dan de Nederlandse?
Dat heeft te maken met de distributierechten. Alles wat Netflix produceert kan het streamingsplatform beschikbaar maken voor alle klanten in alle landen, maar voor de overige films en series moet Netflix deals sluiten met de productiebedrijven en zenders die voor die programma’s de uitzendrechten bezitten. Net zoals bepaalde series hier bijvoorbeeld alleen maar te zien zijn bij de NPO of RTL, geldt dat ook voor Netflix: zij maken afspraken om deze programma’s exclusief in de catalogus op te laten nemen.
Daar komt soms een hoop geld bij kijken. Het bedrijf besteedt miljarden aan het verzamelen en maken van series, waardoor het ook relatief weinig winst maakt: een grotere catalogus betekent meer klanten, maar kost ook meer geld.
Hoe werkt het algoritme van Netflix?
Als je op Netflix inlogt, word je altijd meteen geconfronteerd met een hele reeks series en films die speciaal voor jou lijken te zijn uitgezocht. Ook krijg je meldingen over nieuwe series en films “die je waarschijnlijk leuk zal vinden”.
Al die aanbevelingen baseert Netflix op een algoritme. Dat begint bij de series en films zelf, die allemaal op een bepaalde manier gecodeerd worden, bijvoorbeeld in genres zoals komedies, drama’s, horrorfilms of science fiction films. Maar ook allerlei andere elementen worden hierin meegenomen, waaronder acteurs, regisseurs en kenmerken van een serie of film. Met al die codes wordt de overvloed aan programma’s teruggebracht tot verschillende setjes en categorieën.
Het algoritme neemt ook je kijkgedrag mee. Het streamingsplatform houdt bijvoorbeeld bij wanneer je iets kijkt, hoe lang je het kijkt en wat je nog meer hebt gekeken. Simpel gezegd: als je bijvoorbeeld de laatste vijf keer een film met een sterke vrouwelijke hoofdrol hebt aangezet, dan neemt het algoritme aan dat je de zesde keer waarschijnlijk ook zo’n film wilt zien. Ook het kijkgedrag van andere gebruikers doet er toe. Als veel gebruikers bijvoorbeeld serie A, B, C en D kijken, en jij er daar drie van hebt gezien, dan gaat het algoritme ervanuit dat je de vierde ook interessant vindt. Zo leert Netflix steeds meer over de voorkeuren en het kijkgedrag van alle gebruikers. Hoe meer je kijkt, hoe meer Netflix weet en hoe specifieker ze hun aanbod op je afstemmen.
In het kort
In 1997 wordt Netflix opgericht in Amerika. In de begindagen werkt het als een soort videotheek: je kunt er een film huren en die wordt dan per post naar je gestuurd.
Netflix is inmiddels beschikbaar in meer dan 190 landen en heeft wereldwijd meer dan 195 miljoen abonnees. In Nederland maken er bijna 2,5 miljoen mensen gebruik van Netflix.
Eigen series kan Netflix wereldwijd beschikbaar maken, maar voor de overige films en series moet het deals sluiten met de productiebedrijven en zenders in dat land.
Netflix weet precies wat je kijkt, hoe lang je het kijkt en wat je nog meer hebt gekeken Op basis daarvan bepaalt het algoritme wat jij krijgt aanbevolen.
En je weet het!
Anderen het laten weten?